Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland viert koninginnedag 2004

30 apr 04

Koningin Beatrix en haar familie vierden koninginnedag dit jaar in Groningen. Na een bezoek aan het plaatsje Warffum ging het koninklijke gezelschap per trein naar de stad Groningen. Daar maakten de Oranjes onder meer een rijtoer met koetsjes door de stad.

In een speech op het bordes van het stadhuis bedankte koningin Beatrix, in het bijzijn van burgemeester Wallage, het Nederlandse volk voor een "bijzondere koninginnedag". Ze memoreerde hoe zij 24 jaar geleden besloot koninginnedag te blijven vieren op haar moeders verjaardag om Juliana te bedanken en aan haar te blijven denken.

Beatrix zei dat ze zich nooit had gerealiseerd hoe het zou zijn als haar moeder er niet meer zou zijn. "Nu kunnen we op deze fantastische feestelijke manier aan haar blijven denken. Het heeft enorm veel voor ons als familie betekend dat de mensen hier en in Warffum dit met ons hebben gevierd", zei ze.

Amsterdam
Amsterdam beleefde een drukke koninginnedag. De politie schatte aan het eind van vrijdagmiddag dat ongeveer 500.000 mensen in de binnenstad op de been waren om het feest te vieren. Dat zijn er 150.000 meer dan vorig jaar, toen het weer een stuk minder mooi was.

De NS denkt dat aan het eind van de dag ongeveer 160.000 mensen met de trein naar Amsterdam zijn gegaan. Het spoorbedrijf moest wegens de grote aantallen reizigers vanuit Den Haag, Leiden en Schiphol extra treinen inzetten tussen Schiphol en Amsterdam. Aan het begin van de avond begonnen de mensen langzamerhand terug te keren naar huis, aldus NS.

Vooral de pleinen in de hoofdstad hadden een grote aantrekkingskracht op de bezoekers. "Vanuit de helikopter konden wij zien dat het in de loop van de middag echt stampvol was op de pleinen. Overal waar een podium stond, was volk", zei een politiewoordvoerster. Op het Museumplein traden aan het begin van de middag de Idols-finalisten Maud en Boris op. Ongeveer 100.000 mensen genoten van hun optreden.

De politie is erg tevreden over het verloop van de dag. "Er zijn tot nog toe geen noemenswaardige incidenten geweest. Hier en daar werd niet helemaal jofel eten verkocht, maar dat hoort een beetje bij koninginnedag", aldus de woordvoerster. Zij verwacht dat het tot laat in de avond druk zal blijven in de stad. "Het is prachtig weer en de mensen zijn morgen vrij."

Koninginnedag blijft op 30 april
Nederland blijft koninginnedag op 30 april vieren. Dat zei premier Balkenende vrijdag in een toespraak op radio en televisie. Koningin Juliana, die op 20 maart overleed, zou deze koninginnedag 95 jaar zijn geworden.

Na het overlijden van Juliana, op 20 maart, rees de vraag of koninginnedag voortaan op een andere dag gevierd moet worden. Balkenende zei het belangrijk te vinden om 30 april te handhaven als eerbetoon aan de overleden koningin. Volgens Balkenende is koninginnedag een dag "om plezier te hebben met familie, buurtgenoten en vrienden". Het is, vindt hij, ook een dag om te beseffen "hoe mooi en welvarend Nederland is".

Koningin mag politiek negeren
Een meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft er geen problemen mee als koningin Beatrix de politiek soms negeert en haar eigen ideeën doorvoert. Dat blijkt uit een enquête onder duizend Nederlanders van het NIPO en de NOS.

Steeds meer mensen zijn die mening toegedaan. Vorig jaar vond 50 procent dat de koningin die ruimte moet hebben, dit jaar is dat gestegen naar 58 procent. Toch vindt slechts 10 procent dat de vorstin meer macht zou moeten hebben. 58 Procent is tevreden met de huidige machtsverhouding tussen Beatrix en de politiek. Een kwart van alle Nederlanders is van mening dat het staatshoofd geen politieke invloed mag hebben.

Militairen in Irak
Minister Kamp van Defensie is vandaag op bezoek bij de Nederlandse militairen in de provincie Al Muthanna, in het zuiden van Irak. De minister, gehuld in oranje polo-shirt, sprak vanmorgen de militairen toe, ontving de gouverneur van de provincie, sprak met sjeiks en stamhoofden uit de regio en ging hij op bezoek bij de Japanse militairen die in de buurt van de grootste Nederlandse basis, Camp Smitty, gelegerd zijn.

Nederland heeft nu ongeveer 1300 militairen in Zuid-Irak. Zij maken deel uit van een stabilisatiemacht die de Irakezen helpt bij de wederopbouw van hun land. Voor de zomer moet het kabinet beslissen over voortzetting van de missie, die in principe op 15 juli afloopt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief