Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU viert grootste uitbreiding ooit

1 mei 04

Na jaren van onderhandelingen is het dan eindelijk zover. De Europese Unie krijgt er in één klap tien nieuwe lidstaten bij. De EU gaat daarmee van 15 naar 25 lidstaten. Het grondoppervlak van de EU wordt met 1 miljoen vierkante kilometer uitgebreid. Het aantal inwoners van de EU neemt toe met 75 miljoen naar 450 miljoen. Meer dan de helft van die 75 miljoen nieuwe EU-burgers zijn Polen (39 miljoen).

De uitbreiding op 1 mei wordt in de tien nieuwe lidstaten (Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechische Republiek, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Cyprus en Malta) uitbundig gevierd. Ook in Brussel, de Europese hoofdstad, en in Ierland, dat op dit moment EU-voorzitter is, staat men uitgebreid stil bij deze historische gebeurtenis.

'Meesterwerk'
De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, noemde de uitbreiding vrijdag "een politiek meesterwerk". "Van Tallinn tot aan Valletta zijn onze nieuwe medeburgers erin geslaagd een markteconomie en een open, democratische maatschappij te creëren. Alle nieuwe lidstaten verdienen daarvoor ons applaus en onze bewondering", aldus Prodi.

Prodi speelde een hoofdrol bij de officiële toetredingsceremonie in de tweelingsteden Nova Gorica en Gorizia. De EU-grens scheidde de zustersteden tot nu toe van elkaar. Op 1 mei, precies om middernacht, haalde Prodi als symbolisch gebaar het grenshekje tussen het Sloveense Nova Gorica en het Italiaanse Gorizia omver. Hij werd daarbij geassisteerd door de Sloveense premier Anton Rop.

Drielandenpunt
In het Sloveense stadje Kranjska Gora heeft al een toetredingsplechtigheid plaatsgevonden, waarbij Italië en Oostenrijk hun buurland welkom heetten in de EU. Kranjska Gora ligt op het drielandenpunt tussen Slovenië, Italië en Oostenrijk. Het was de bedoeling dat de plechtigheid zou worden bijgewoond door de premiers van de drie landen, maar de Italiaanse premier Berlusconi meldde zich af vanwege een verkoudheid. Zijn plaats werd ingenomen door de Italiaanse minister van Regionale Zaken Enrico La Loggia.

In Brussel woonden honderden belangstellenden aan de vooravond van de uitbreiding een 'EU-show' bij. Het hoogtepunt was het ontvouwen van een grote EU-vlag op de klanken van het Europese volkslied. Aan het einde van de show hadden twintig heteluchtballonnen op moeten stijgen, maar dit kon niet doorgaan vanwege de harde wind. Op 1 mei houden alle EU-instituten in Brussel open dag om de uitbreiding te vieren.

Dublin
De 25 regeringsleiders komen op 1 mei in de Ierse hoofdstad Dublin bijeen om de uitbreiding te vieren. Maar het wordt in Ierland niet alleen feest. Tegenstanders van de EU hebben grote protestdemonstraties aangekondigd. Om deze in goede banen te leiden zet Ierland 5000 politieagenten en 2500 soldaten in.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief