Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vergeldingsactie op Hamas-doel Gaza

2 mei 04

Israëlische gevechtshelikopters hebben drie raketten afgevuurd op een flatgebouw in Gazastad. Doelwit was de bovenste etage waarin een radiostation is gevestigd dat pro-Hamas is. De schade is groot. Enkele mensen zouden gewond zijn geraakt door rondvliegend glas. Mogelijk gaat het om een vergeldingsactie voor een aanslag in de Gazastrook.

Daar kwamen bij een schietpartij zeven mensen om. Bij de joodse nederzetting Gush Katif werden vijf kolonisten - een vrouw en haar vier kinderen - en twee Palestijnse schutters gedood. De Palestijnen namen de auto met de kolonisten onder vuur. Militairen schoten daarop de twee schutters die probeerden te vluchten dood.

Twee radicale Palestijnse organisaties, Islamitische Jihad en het Fatah Volks Verzets Comité van de Intifada hebben de aanslag opgeëist.

De Israëlische premier Sharon heeft de schietpartij veroordeeld. Hij zegt dat het een poging is zijn plan over terugtrekking uit de bezette Palestijnse gebieden te saboteren.

Stemmen
De Likud-partij van premier Sharon stemt vandaag over de terugtrekking. Sharon wil het Israëlische leger terugtrekken uit de Gazastrook en joodse nederzettingen, met 7500 inwoners, ontruimen. Weinig Likud-leden hebben tot 15.00 uur gehoor gegeven aan de oproep van Sharon om te stemmen. Tot die tijd had nog maar 14 procent van de 193.000 partijleden gestemd.

Op de Westelijke Jordaanoever wil Sharon de veiligheidsmuur doortrekken. Vier nederzettingen dienen geëvacueerd te worden, maar de grootste blijven permanent Israëlisch. Sharon wil zo de grenzen met de Palestijnse gebieden beter controleerbaar maken en zo de veiligheid vergroten.

Het omstreden plan lijkt het niet te halen: uit recente peilingen blijkt dat een meerderheid van de 200.000 Likud-leden tegen terugtrekking is. Vooral de rechtervleugel ziet niets in het plan en vindt dat Sharon daarmee de kolonisten verraadt.

Vervroegde verkiezingen
Sharon heeft gezegd dat een negatieve uitslag tot vervroegde verkiezingen kan leiden. Ook heeft hij gedreigd dat een afwijzing van het plan de betrekkingen met de Verenigde Staten zal schaden.

De definitieve uitslag wordt rond middernacht verwacht.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief