Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry opent aanval met oorlogsverleden

3 mei 04

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft maandag een mediacampagne 'zonder precedent' gepresenteerd. Die moet het door president Bush geschetste beeld tegenspreken dat Kerry een zwakke leider zou zijn.

In de spotjes van zestig seconden zijn beelden te zien van Kerry in Vietnam waar hij een boot commandeerde en in de jungle vocht. Ook worden zijn militaire onderscheidingen gememoreerd. Kerry trekt er de komende weken 25 miljoen dollar voor uit om de spotjes te laten zien in staten waar bij de presidentsverkiezingen op 2 november een nek-aan-nekrace valt te verwachten.

Button en Jobs
Kerry heeft zich in zijn campagneteam verzekerd van twee economische zwaargewichten. Investeerder Warren Buffett en topman Steve Jobs van softwareproducent Apple en animatiestudio Pixar zullen Kerry de komende maanden adviezen geven.

De 73-jarige Buffett maakte fortuin door in het verleden tal van bedrijven op te kopen. Hij is nu een van de rijkste mannen ter wereld. Pixar kwam eerder dit jaar nog in het nieuws toen het bekendmaakte de samenwerking met amusementsconcern Disney stop te zetten. John Kerry hoopt met de steun van Buffett en Jobs de kiezers ervan te overtuigen dat hij het bedrijfsleven een warm hart toedraagt.

Niet alle ideeën van Kerry zullen goed vallen bij het bedrijfsleven. Zo wil hij een deel van de belastingverlichting terugdraaien die onder president Bush is doorgevoerd. Mensen die meer verdienen dan 200.000 dollar zullen dat in hun portemonnee merken.

In een vraaggesprek met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal toonde de presidentskandidaat zich maandag een groot bewonderaar van Bob Rubin, die minister van Financiën was toen Bill Clinton president was. Rubin zou wat Kerry betreft een prima opvolger kunnen zijn van Alan Greenspan, de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Greenspan werd vorige maand 78 jaar.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief