Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoofdverdachte moord Djindjic geeft zichzelf aan

3 mei 04

De hoofdverdachte van de moord op de Servische premier Zoran Djindjic heeft zich zondag vrijwillig gemeld bij de politie in de Servische hoofdstad Belgrado. Dat heeft de Servische minister van Binnenlandse Zaken Dragan Jocic gemeld. De naam van de hoofdverdachte is Milorad Lukovic, bijgenaamd Legija.

De 39-jarige Lukovic is het vermeende brein achter de moord op de Servische premier, die op 12 maart 2003 op klaarlichte dag in Belgrado werd neergeschoten. Hij gaf zichzelf over buiten zijn huis in een buitenwijk van de Servische hoofdstad. De verdachte was onder invloed van alcohol, aldus een hoge veiligheidschef.

Lukovic, die in de jaren tachtig diende in het Franse vreemdelingenlegioen, was leider van de inmiddels ontbonden speciale politie-eenheid JSO. De organisatie was onder het bewind van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic verantwoordelijk voor talrijke moorden, ontvoeringen en oorlogsmisdaden. Na zijn ontslag zou Lukovic samen met de Servische maffia de moord op Djindjic hebben gepland.

De premier was een van de leiders in de oppositiebeweging tegen Milosevic, die in 2000 werd afgezet en in 2001 voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag verscheen. Ook wilde Djindjic hard afrekenen met de georganiseerde criminaliteit. In eerste reacties zeiden Servische politici te hopen dat niet alleen de moordenaars maar ook de "aanstichters van de moord" bekend worden.

In het balkanland wordt gespeculeerd dat de opdrachtgevers van de moord uit de hoogste politieke kringen zouden komen. Die aantijgingen worden onder meer gevoed doordat twee maffia-bazen die samen met Lukovic achter de moord zouden zitten, onder verdachte omstandigheden door de politie zijn doodgeschoten.

De rechtszaak, die sinds februari loopt, heeft nog steeds geen duidelijk motief voor de moord opgeleverd. In de zaak staan behalve Lukovic twaalf andere leden van criminele bendes terecht. Zes van hen zijn nog voortvluchtig.

(Bron: ANP/DPA/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief