Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS nemen maatregelen na ophef over mishandelingen

4 mei 04

In reactie op de ophef over de mishandeling van Iraakse gevangenen heeft de regering-Bush dinsdag een aantal maatregelen aangekondigd. Minister van Defensie Rumsfeld onderstreepte dat zijn departement "met alle daarvoor beschikbare middelen" zal optreden tegen militairen die zich in Irak schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van gevangenen.

Naar aanleiding van de misdragingen zijn zeven Amerikaanse militairen berispt en is tegen zes andere soldaten een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De leidinggevende is uit haar functie ontheven.

Rumsfeld maakte tijdens een persconferentie duidelijk dat dergelijk "on-Amerikaans" gedrag niet wordt getolereerd. Eerder maakten Amerikaanse functionarissen al bekend dat het aantal gevangenen in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis nabij Bagdad wordt gehalveerd. In het complex zitten duizenden Irakezen vast. Er zouden dinsdag al 240 gedetineerden zijn vrijgelaten.

Een Amerikaanse functionaris zei dat het plaatsen van kappen over de hoofden van gevangenen voortaan taboe is. De Amerikaanse omroep CBS toonde vorige week beelden van Amerikanen die gedetineerden met een kap over het hoofd mishandelden.

Verder is het bewakers en ondervragers niet langer toegestaan gevangenen uit hun slaap te houden en worden de omstandigheden waaronder mensen vastzitten verbeterd. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.

CNN bracht dinsdag nieuwe details uit het rapport van generaal-majoor Antonio M. Taguba over de mishandelingen in het Abu Ghraib-complex. De zender repte onder meer van koud water gooien over gevangenen en het dreigen met verkrachting van mannelijke gedetineerden. Eerder klapte onder meer het weekblad de New Yorker uit de school met passages uit het rapport.

In het 53 pagina's tellende rapport, dat gaat over de periode oktober-december 2003, staat dat ook Amerikaanse burgers in dienst van de Amerikaanse strijdkrachten over de schreef zijn gegaan. Het gaat om twee particuliere beveiligingsfunctionarissen en een tolk.

Ook Britse militairen zijn in opspraak geraakt na beschuldigingen dat ze Iraakse gevangenen hebben mishandeld. Britse boulevardkranten toonden afgelopen weekeinde foto's waarop was te zien hoe Britse militairen in Zuid-Irak een gevangene schopten en op hem urineerden.

Bronnen in de omgeving van het betrokken Britse regiment trekken de authenticiteit van de beelden in twijfel. De Britse onderminister van Defensie Adam Ingram zei dinsdag dat hij de zaak tot op de bodem laat uitzoeken.

De kwestie van de mishandeling van gevangenen komt op een moment dat de internationale coalitie al genoeg te stellen heeft met opstandige Irakezen. In het soennitische bolwerk Fallujah in het westen van Irak zijn de Amerikanen er vooralsnog niet in geslaagd de orde te herstellen.

Ze hebben die taak nu overgedragen aan een speciale Iraakse eenheid ondrer leiding van Mohammed Latif, een voormalig officier in het leger van ex-president Saddam Hoessein. Ongeveer driehonderd manschappen van Latif streken dinsdag neer in een voorstad van Fallujah.

In het zuiden bezorgt de radicale sjiiitische geestelijke Muqtada al-Sadr de Amerikanen veel hoofdbrekens. Een zegsman van de Al-Sadr waarschuwde dat zijn militie (Mahdi Leger) elke militaire controlepost zal aanvallen die het Amerikaanse leger opzet tussen Najaf en Kufa.

(Bron: ANP/AFP/RTR/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief