Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NS geven arbeidsongeschikte machinist schadevergoeding

4 mei 04

De Nederlandse Spoorwegen betalen schadevergoeding aan een machinist die arbeidsongeschikt is geraakt doordat hij tijdens zijn werk geconfronteerd werd met een groot aantal zelfmoorden. Een woordvoerster van de spoorwegen heeft maandag bevestigd dat de NS overeenstemming hebben bereikt met de advocaat van de oud-machinist.

In een verklaring stellen beide partijen dat de geschillen tussen de oud-machinist en de spoorwegen "op een voor beide parijen aanvaardbare wijze tot een oplossing zijn gebracht". Over de inhoud van de overeenkomst doen geen van beide partijen mededelingen.

De machinist zag in dertig jaar tijd negen keer iemand voor zijn trein springen. Na de negende zelfdoding was hij psychisch zo aangeslagen dat hij werd afgekeurd. Sinds 2001 zit de man in de WAO. De machinist vond dat de spoorwegen hem onvoldoende psychiatrische hulp had geboden en stapte naar de rechter voor een schadevergoeding.

De kantonrechter bepaalde twee jaar geleden in een tussenvonnis dat de spoorwegen aansprakelijk waren voor de psychische schade van de machinist. De vervoerder ging hiertegen in hoger beroep, omdat psychisch letsel niet onder de zorgplicht van de werkgever zou vallen. Het beroep is nu van de baan.

De advocaat van de machinist, Y. Drost, vertegenwoordigt nog veertien andere medewerkers van de NS. Hij gaat ook in hun gevallen schadevergoeding eisen. Drost verwacht ook in die gevallen een schikking. "Als een werkgever in één geval schikt, kan hij niet tegen anderen zeggen dat hij het voor hen niet doet", aldus de advocaat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief