Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Leger VS blijft in Irak op sterkte

5 mei 04

De Verenigde Staten verwachten tot eind 2005 met 135.000 man aanwezig te blijven in Irak. Dat hebben ambtenaren van het Pentagon gezegd.

Eerder dit jaar hadden bevelvoerders van het Amerikaanse leger gezegd dat het aantal manschappen tot ongeveer 115.000 teruggebracht kon worden. De beslissing om dat niet te doen, heeft waarschijnlijk te maken met de instabiele situatie in Irak. April was de maand met de meeste Amerikaanse doden in Irak sinds de invasie in maart vorig jaar.

Daarnaast hebben enkele landen besloten hun troepen uit Irak terug te trekken. Vooral de terugtrekking van Spanje, dat 2300 man in Centraal-Irak had gestationeerd, heeft consequenties. Amerikaanse troepen moeten de taak van de Spanjaarden overnemen.

Minister van Defensie Donald Rumsfeld gaf vandaag het bevel aan 10.000 militairen om zich voor te bereiden op hun vertrek naar Irak. Ze vormen de eerste aflossing van 20.000 soldaten die al drie maanden langer dan de standaardperiode van één jaar in Irak zijn gestationeerd. Binnenkort worden nog 10.000 man opgeroepen.

De nieuwe troepen zullen zwaarder worden bewapend dan de manschappen die ze vervangen. De militairen hebben meer tanks en pantserwagens. "De missie blijft in essentie dezelfde. Het gaat om veiligheid en stabiliteit", aldus generaal Norton Schwartz.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief