Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlander Wladimiroff leidt Iraakse rechters op

5 mei 04

De Nederlandse advocaat en deskundige op het vlak van internationaal strafrecht prof. mr. M. Wladimiroff gaat Iraakse rechters opleiden die zitting zullen nemen in het speciale tribunaal voor Irak. De jurist heeft dat dinsdag bevestigd.

Wladimiroff gaat samen met andere deskundigen een groep Iraakse rechters bijscholen op het gebied van internationaal recht en rechtsgangprocedures. Onduidelijk is met welke namen hij precies te maken krijgt. Het zou mogelijk gaan om zowel rechters die actief waren onder het regime van Saddam Hoessein als rechters die dat niet waren.

De Iraakse rechters krijgen onder meer les in normen en de uitgangspunten van een eerlijke procesgang. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wringt daar echter de schoen. Het statuut waarmee het speciale tribunaal voor Irak in het leven werd geroepen bevat enkele hiaten, betoogde de organisatie half januari nog.

Zo wordt de doodstraf niet expliciet uitgesloten en er wordt niet gesproken over het bewijzen van schuld die boven redelijke twijfel is verheven. Ook bevat de tekst te weinig waarborgen voor de competentie van magistraten en biedt zij te weinig bescherming aan verdachten. Het onder dwang verkrijgen van bekentenissen en het uitsluiten van advocaten tijdens zittingen in speciale gevallen is niet expliciet verboden in het statuut.

Het Iraakse speciale tribunaal moet mensen berechten die verdacht worden van misdaden tegen de menselijkheid of genocide in het land. De zaken voor het tribunaal zullen voornamelijk betrekking hebben op misdrijven ten tijde van het regime van Saddam Hoessein.

Misdaden tegen de menselijkheid en genocide die later zijn begaan, vallen volgens Wladimiroff eveneens onder de jurisdictie van het nieuwe hof. Hij heeft naar eigen zeggen in de media nog geen voorbeelden heeft gezien van aperte misdaden tegen de menselijkheid die sinds de val van Saddam Hoessein zijn begaan en die in aanmerking zouden komen voor berechting door het hof.

De steeds luidere oproep tot de invoering van de sharia (islamitische wetgeving) uit radicale sjiitische hoek heeft geen weerslag op het speciale tribunaal, meent Wladimiroff. In het speciale tribunaal voor Irak is "geen millimeter ruimte voor de sharia", verklaarde de jurist desgevraagd. Het statuut waarop het tribunaal berust, voorziet daar volgens hem absoluut niet in.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief