Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush geeft Rumsfeld openlijk uitbrander

6 mei 04

De Amerikaanse president George Bush heeft zijn minister van Defensie, Donald Rumsfeld, op het matje geroepen over de manier waarop hij is omgegaan met het schandaal over de mishandeling van Iraakse gevangenen. Dat hebben hoge functionarissen in het Witte Huis naar buiten gebracht, daartoe geautoriseerd door de president zelf.

Bush gaf Rumsfeld een uitbrander omdat de minister van Defensie had nagelaten Bush te vertellen over een reeks schokkende foto's, waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen Iraakse gevangenen mishandelen en vernederen. De president beklaagde zich erover dat hij de foto's via de media te zien kreeg en dat hij niet snel genoeg informatie kreeg over de omvang van het probleem.

Het is de eerste keer dat Bush zijn ongenoegen met een belangrijk lid van zijn kabinet naar buiten brengt. Volgens Amerikaanse media toont het aan dat de meningsverschillen binnen de regering over het Irak-beleid steeds verder oplopen. The Washington Post zegt dat Rumsfeld maandenlang oproepen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het tijdelijk gezag in Irak genegeerd heeft genegeerd om de problemen in de Iraakse gevangenissen aan te pakken.

Rumsfeld moet publiekelijk verantwoording gaan afleggen over de affaire. De Senaatscommissie die de berichten over het martelen van gevangenen onderzoekt, heeft de minister opgeroepen om te getuigen. Bush probeerde woensdag de schade in de Arabische wereld te beperken door interviews te geven aan twee Arabische televisiezenders. Hij verzekerde dat "gerechtigheid zal geschieden" en sprak zijn weerzin uit.

Hij verontschuldigde zich echter niet. "Deze zaak straalt ongunstig af op mijn land", zei Bush op de nieuwszender al-Arabiya. "De Amerikaanse burgers voelen weerzin door wat ze zagen, zoals ook de mensen in het Midden-Oosten weerzin voelen. We delen dezelfde diepe zorgen.'' Hij voegde daaraan toe dat de foto's het werk laten zien van "enkele mensen". "Ik wil de mensen in het Midden-Oosten vertellen dat de praktijken die in de Abu Graib-gevangenis plaatshadden, weerzinwekkend zijn en niet Amerika vertegenwoordigen."

De Amerikaanse generaal Geoffry Miller, die verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen in Irak, sprak woensdag wel zijn verontschuldigingen uit voor de mishandeling van de gevangenen.

Het Rode Kruis (ICRC) zegt dat ze de Verenigde Staten meerdere malen te hebben gewaarschuwd over misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis bij de Iraakse hoofdstad. "Het ICRC, op de hoogte van de situatie gebaseerd op eigen onderzoek, heeft de Amerikaanse autoriteiten herhaaldelijk gevraagd om corrigerend op te treden", zei zegsvrouw Antonella Notari tegen het persbureau Reuters. Zij weigerde nadere details te geven.

Meer geld
Hoewel Bush lang heeft gezegd geen extra geld nodig te hebben voor de oorlog in Irak, heeft hij het Congres woensdag om 25 miljard dollar extra gevraagd. Het verzoek voor het zogenoemde reservefonds is in weerwil van een eerdere belofte van Bush geen verzoeken om extra geld in te dienen voor de verkiezingen van november.

Het Witte Huis had lang volgehouden dat het voorlopig geen extra geld nodig zou hebben voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Tot nu toe was er 160 miljard dollar voor uitgetrokken. De extra 25 miljard komt ten laste van het begrotingsjaar 2005, dat op 1 oktober begint.

Het geweld in Bagdad duurt intussen voort. Bij een zelfmoordaanslag met een autobom kwamen donderdagmorgen in de spits zes Irakezen en een Amerikaanse militair om. Zeker dertien Irakezen raakten gewond. Het voertuig explodeerde op een brug die toegang biedt tot het streng bewaakte stadsdeel (Groene Zone) waar de Amerikanen hun hoofdkwartier hebben. Het is voor het eerst sinds weken dat de coalitietroepen weer het doelwit zijn van een bomaanslag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief