Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister Rumsfeld treedt niet af

7 mei 04

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld is niet van plan af te treden vanwege de mishandeling van Irakezen door het Amerikaanse leger. Wel heeft hij in een speciale hoorzitting van het Congres de volledige verantwoordelijkheid voor de misstanden op zich genomen. Hij beloofde een speciale commissie in te stellen die de affaire onderzoekt.

Rumsfeld ligt onder vuur sinds de publicatie van foto's van Iraakse gevangen die werden vernederd en mishandeld in de Abu-Ghraib gevangenis.

De minister zei dat de misstanden "tijdens zijn dienst" plaats hadden gevonden. "Als minister van Defensie kan ik erop worden afgerekend en ik neem de volle verantwoordelijkheid op me." Hij bood zijn oprechte excuses aan voor de misdragingen.

"Ik vind het verschrikkelijk wat er met die gevangenen is gebeurd", stelde Rumsfeld. "Het zijn mensen, ze waren in bewaring gesteld door Amerikanen, ons land had de verplichting hen goed te behandelen. Dat hebben we niet gedaan. Dat was verkeerd."

Met name de Democraten wilden weten waarom Rumsfeld, die van de mishandeling wist, het Congres niet heeft ingelicht. Rumsfeld erkende dat hij het schandaal had onderschat en niet op tijd heeft ingezien dat hij de kwestie aanhangig moest maken bij "de hoogste niveaus van de regering", onder wie president Bush.

Verschillende Amerikaanse kranten stelden vandaag dat Rumsfelds positie onhoudbaar is geworden, en ook presidentskandidaat Kerry en Democratische congresleden hadden om zijn aftreden gevraagd. De Republikeinen wilden eerst zijn getuigenis over de mishandelingen afwachten.

Rumsfeld zei de afgelopen dagen over aftreden te hebben nagedacht. Hij zou meteen opstappen als hij het gevoel had zijn taak niet meer goed te kunnen uitvoeren, zo zei hij. Hij liet echter weten niet van plan te zijn "domweg vanwege de politieke druk" te vertrekken.

President Bush zei gisteren al dat Rumsfeld, hoewel hij de president eerder had moeten inlichten, wat hem betreft aan kan blijven omdat de minister "een belangrijk onderdeel is van de regering". Ook minister Powell van Buitenlandse Zaken betuigde steun aan zijn collega van Defensie. Hij wees erop dat het Pentagon naast Irak ook nog missies in Afghanistan, Bosnië, Kosovo en Haïti te leiden heeft.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief