Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tien kilo goud voor dood Annan en Bremer

7 mei 04

In een verklaring die wordt toegeschreven aan terroristenleider Osama Bin Laden wordt een beloning van tien kilo goud uitgeloofd voor het doden van VN-baas Kofi Annan en de Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer. Dat meldde een islamitische website donderdag.

In de verklaring op de website staat dat de beloning ook geldt voor het doden van andere functionarissen, zoals de plaatsvervanger van Bremer of de speciale VN-gezant voor Irak, Brahimi. Tien kilo goud is momenteel ruim 100.000 euro waard.

In de verklaring werden de VN bespot als een marionet van de "kruisvaarders", een verwijzing naar de door de Amerikanen geleide coalitie in Irak. Wie een Amerikaanse of Britse militair, of een burger in het door Amerikanen geleide bestuur in Irak doodt, kan volgens de verklaring rekenen op een kilo goud. Hun bondgenoten, zoals Nederlanders, Japanners of Italianen, zijn 500 gram van het edelmetaal waard.

De Verenigde Staten hebben een beloning van 25 miljoen dollar (20 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van Bin Laden. De in Saudi-Arabië geboren moslimleider wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de aanvallen van 11 september 2001 op de Amerikaanse steden Washington en New York.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA kan de verklaring 'waarschijnlijk' authentiek. De Verenigde Naties hebben de beveiliging van secretaris-generaal Kofi Annan opgevoerd.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief