Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door explosie Bagdad

9 mei 04

Zeven mensen zijn omgekomen door een explosie zondag op een drukke marktplaats in Bagdad. Dat hebben getuigen gemeld. Onder de doden zijn drie politieagenten. Zeker dertien mensen raakten gewond.

Op een militaire basis in de noordelijke Iraakse stad Mosul is zaterdag een Amerikaanse militair omgekomen bij een mortieraanval. Een collega raakte gewond, maakte het leger zondag bekend. De dood van de militair brengt het totaal aantal Amerikaanse slachtoffers sinds de invasie in Irak, die veertien maanden geleden begon, op 559.

Overgangsregering
De Amerikaanse regering wil dat de speciale VN-gezant voor Irak zijn plannen voor een overgangsregering aanpast. Dat hebben anonieme Iraakse en Amerikaanse functionarissen tegen het Amerikaanse dagblad The New York Times gezegd.

In plaats van een regering van louter technocraten willen de VS dat Lakhdar Brahimi Iraakse politici prominente posten geeft. De Amerikanen zouden vrezen dat de interim-regering, die op 30 juni de macht moet overnemen van de door Amerikanen geleide coalitie, te weinig invloed krijgt.

Leidende Koerdische en sjiitische politici hebben volgens de krant bij de Amerikanen aangedrongen op de veranderingen. Zij willen meer invloed als de door de Amerikanen benoemde regeringsraad op 30 juni wordt opgeheven.

Vooral het invloedrijke soennitische regeringsraadslid Adnan Pachachi en sjiieten die verbonden zijn aan grootayatollah Ali al-Sistani zouden kans maken op een post in de overgangsregering.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief