Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste Abu Graib-proces 19 mei

9 mei 04

In Bagdad verschijnt op 19 mei de eerste Amerikaanse verdachte voor de krijgsraad in het onderzoek naar het mishandelen van Iraakse gevangenen in de Abu Graib-gevangenis. Het gaat om de 24-jarige Jeremy Sivits, van het 372ste bataljon van de militaire politie uit Pennsylvania.

Dat is meegedeeld door brigadegeneraal Mark Kimmitt, de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Na Sivits staan nog zes andere Amerikanen terecht in het proces, dat openbaar is.

Foto's van mishandeling en vernedering van Iraakse gevangenen leidden wereldwijd tot een storm van protest. De Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie kwam zwaar onder vuur te liggen. Hij trok voor een senaatscommissie het boetekleed aan, maar weigerde om af te treden.


Foto's Britten
Militairen van een Brits regiment moeten alle foto's die zij in Irak hebben genomen inleveren. Dat heeft de Britse zondagskrant Sunday Telegraph gemeld.

De maatregel treft leden van het Lancashire Regiment. Het legeronderdeel is het middelpunt van een schandaal, sinds het tabloid Daily Mirror vorige week foto's publiceerde van mishandelingen die zouden zijn uitgevoerd door militairen van het regiment.

Het nieuws werd bekendgemaakt door een lid van het regiment in een e-mail aan een familielid, aldus de Sunday Telegraph. Het besluit moet voorkomen dat nog meer foto's naar de media lekken en daarnaast de militaire politie bewijsmateriaal in handen geven.

Guantanamo Bay
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vorig jaar goedkeuring verleend aan harde ondervragingsmethodes in de Guantanamo Bay-gevangenis op Cuba. Dat heeft de krant Washington Post zondag op zijn website gemeld.

Het Amerikaanse dagblad baseert zich op defensiefunctionarissen die niet met naam en toenaam in de krant wilden. Door de goedkeuring werd het mogelijk om gevangenen naakt te ondervragen, hun slaap te verstoren en hen bloot te stellen aan harde muziek en felle lampen.

Een geheime lijst met circa twintig technieken werd in april 2003 door de hoogste kringen van het Pentagon goedgekeurd. Het gebruik van enkele methodes had de uitdrukkelijke toestemming nodig van minister van Defensie Donald Rumsfeld zelf. Het is volgens de Washington Post voor het eerst dat het bestaan van een dergelijk document openbaar wordt.

Rumsfeld heeft ondertussen nog steeds de "onvoorwaardelijke steun" van de Amerikaanse president Bush. Dat stelde de nationale veiligheidsadviseur van Bush, Condoleezza Rice, in The New York Times van zondag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief