Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Excuses Blair voor mishandeling

10 mei 04

De Britse premier Tony Blair heeft in een vraaggesprek met de Franse televisie zijn excuses aangeboden voor het mishandelen van Iraakse gevangenen door Britse militairen. Hij beloofde dat de schuldigen worden gestraft. "Dit is totaal onacceptabel", zei Blair tegen de zender France 3. Het is voor het eerst dat hij openlijk toegeeft dat de militairen zich hebben misdragen.

Vorige week publiceerde de Britse roddelkrant Mirror foto's van Britse militairen die Iraakse gevangenen mishandelen. De authenticteit van die foto's wordt betwist. De Mirror kwam afgelopen weekend overigens met nieuwe bewijzen. Een ooggetuige bevestigde dat de gedragingen op de foto's inderdaad hebben plaatsgevonden.

De Britse minister van Defensie komt door de foto's in een lastig parket. Vandaag moet hij aan het parlement uitleggen of hij eerder van de misdragingen van Britse gevangenbewaarders in Irak wist. De minister voor het leger, Adam Ingram, had gezegd dat de regering nergens van wist.

Het Rode Kruis bestrijdt dat en zegt al in februari een rapport met de misstanden te hebben aangedragen. Amnesty International heeft naar eigen zeggen de Britse regering vorig jaar mei al op de hoogte gesteld.

Niet alleen in Groot-Brittannië zijn belastende foto's opgedoken, ook in de VS zijn afbeeldingen gepubliceerd met gevangenbewaarders die zich misdragen. De Amerikaanse president Bush had al eerder "sorry" gezegd voor misdragingen van Amerikaanse militairen jegens Iraakse gevangenen. In de VS staat Hoon's collega Rumsfeld onder druk vanwege de foto's.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief