Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Foto's Irak mogelijk gemanipuleerd

10 mei 04

Er zijn aanwijzingen dat een van de gepubliceerde foto's waarop te zien is hoe Britse militairen Iraakse gevangenen mishandelen gemanipuleerd is. Dat heeft de Britse minister van Defensie Hoon vandaag gezegd in een verklaring in het Britse parlement.

Een voertuig dat op de foto staat, zou op het moment dat de foto werd gemaakt niet in Irak zijn geweest. De Britse roddelkrant The Mirror publiceerde vorige week en afgelopen weekend foto's van Britse militairen die Iraakse gevangenen mishandelen. De authenticiteit van die foto's werd echter al meteen betwist.

De mishandelingen op de foto's staan los van de drie zaken die het Rode Kruis onder de aandacht van de Britse regering heeft gebracht. Minister Hoon liet het parlement weten dat het Rode Kruis in februari drie zaken met betrekking tot het optreden van Britse troepen in Irak heeft aangekaart. Het zou gaan om het overlijden in gevangenschap van de 28-jarige Baha Mousa, 28, het bedekken van het hoofd van gevangenen met kappen en om een gevangene die beweerde dat zijn auto gestolen was.

Volgens Hoon is er meteen na het overlijden van Mousa in september 2003 een onderzoek begonnen. Het routinematig gebruiken van kappen is in dezelfde maand stopgezet, aldus Hoon. De man die zei dat zijn auto was gestolen, heeft formulieren gekregen om de schade te verhalen, maar van deze zaak is niets meer vernomen.

De Britse militaire politie heft volgens de minister 33 klachten over mishandeling van gevangenen onderzocht. Daarvan zijn dertien zaken niet ontvankelijk verklaard. "Van twee zaken bevindt het onderzoek zich in een gevorderd stadium en staan we op het punt een beslissing te nemen over eventuele vervolging", aldus Hoon.

De Verenigde Staten zullen in de komende weken het aantal gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis even buiten Bagdad halveren. Generaal-majoor Geoffrey Miller, die in het Iraakse gevangeniswezen orde op zaken moet stellen, stelde vandaag dat het aantal gevangenen teruggebracht zal worden van 3800 tot tussen de 1500 en 2000.

De Abu Ghraib-gevangenis was de afgelopen weken het middelpunt van een schandaal, nadat foto's zijn opgedoken van Amerikaanse militairen die gevangenen mishandelen en vernederen.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld ligt vanwege de mishandelingen in Irak onder vuur, maar weigert af te treden. President Bush sprak vanavond in een toespraak opnieuw zijn steun voor Rumsfeld uit. "Hij doet zijn werk geweldig en leidt onze natie dapper in de oorlog tegen terrorisme", aldus Bush.

De president noemde de mishandelingen "een belediging van het Iraakse volk" en voegde daaraan toe dat het een kenmerk is van een democratisch land om "openlijk de confrontatie aan te gaan met misstanden".

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief