Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wandelaars en gids mogen naar huis

10 mei 04

De Nederlandse wandelaars en hun reisleidster die vorige week betrokken waren bij de dramatische wandeltocht in de Spaanse bergstreek Sierra Nevada, mogen terug naar huis. Dat heeft de Spaanse onderzoeksrechter besloten.

De wandelaars, die maandag allemaal zijn gehoord, vliegen morgenochtend vanuit Malaga terug naar Nederland. Ook de lichamen van de drie overledenen worden vrijgegeven en overgevlogen.

De Spaanse onderzoeksrechter heeft de 39-jarige reisleidster in staat van beschuldiging gesteld wegens ernstige nalatigheid. De vrouw mag naar Nederland terugkeren, maar moet zich gedurende het onderzoek maandelijks melden bij het Spaanse consulaat.

De Nederlandse consul had er op aangedrongen het onderzoek zo snel mogelijk te laten verlopen om de toeristen in de gelegenheid te stellen naar huis terug te keren. De ANWB is opgelucht dat de getroffenen naar huis mogen. "Zo'n onderzoek duurt toch te lang, ondanks dat het noodzakelijk is", aldus een woordvoerder.

Directeur Boorsma van de reisorganisatie Intertrek betreurt dat het tot een officiële aanklacht is gekomen, maar is opgelucht dat de reisleidster niet in Spanje hoeft te blijven.

De reisgids, die in het dagelijkse leven vier dagen per week als biologielerares werkt in Amsterdam, trok vorige week woensdag met twaalf Nederlanders de bergen in, ook al zouden de lokale autoriteiten haar dat hebben afgeraden gezien de slechte weersomstandigheden.

De groep zou de berg Mulhacén beklimmen tot een hoogte van 2500 meter, waar een berghut staat. Twee vrouwen besloten vroegtijdig de tocht te staken en naar het hotel terug te keren. De anderen gingen ploegend door de sneeuw verder. Uiteindelijk stierven drie van hen aan onderkoeling. De rest werd gered door Spaanse reddingswerkers.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief