Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'CIA gebruikt harde verhoormethodes voor al-Qaeda'

13 mei 04

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA gebruikt dwingende verhoormethodes om gevangengenomen al-Qaeda-leden te laten bekennen. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times groeit binnen de organisatie de bezorgdheid dat de verhoormethodes omslaan in mishandelingen.

Zeker een CIA-medewerker zou zijn bestraft omdat hij een verdachte tijdens een verhoor had bedreigd met een vuurwapen, meldde de krant bij monde van functionarissen in de terreurbestrijding.

De man die vermoedelijk het brein was achter de aanslagen van 11 september 2001, Khalid Sheikh Mohammed, zou tijdens zijn verhoor zijn blootgesteld aan zware druk. Zo zou hij zijn vastgebonden en zo lang onder water zijn gehouden dat hij dacht te verdrinken.

Het ministerie van Justitie en de CIA onderschrijven de geheime richtlijnen voor het verhoor van vermeende kopstukken van al-Qaeda. Voorstanders van de harde aanpak van verdachten stellen dat de harde methodes niet in strijd zijn met de Amerikaanse wetgeving tegen martelen. Ze laten weten dat het noodzakelijk was de maatregelen in te voeren in een oorlog tegen een vijand van wie de kracht en de bedoelingen alleen door verhoor kunnen worden vastgesteld.

Volgens The New York Times pakt de CIA prominente leden van al-Qaeda zo hard aan, dat hoge functionarissen van de recherchedienst FBI hun medewerkers opdracht hebben gegeven de verhoren te mijden. De FBI-top wil niet dat functionarissen van de recherchedienst in strafzaken verwikkeld raken.

De Amerikanen houden vele honderden vermeenden leden van al-Qaeda en strijders van de Taliban vast op de marinebasis Guantánamo Bay in Cuba. Een functionaris van het Pentagon zei donderdag tegen een woordvoerder van het Britse persbureau Reuters dat het Internationale Rode Kruis in een nieuw rapport de behandeling van gevangenen in Guantánamo Bay aan de kaak stelt.

Florian Westphal van het Rode Kruis bevestigde dat begin mei een vertrouwelijk rapport over Guantánamo Bay aan de Amerikaanse autoriteiten is overhandigd. Daarin staan bevindingen van medewerkers van het Rode Kruis, die de marinebasis in februari bezochten. Hij wilde geen nadere informatie over het rapport geven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief