Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Speurtocht naar aanwijzingen voor moord op Endstra

18 mei 04

Politie en justitie speuren in Endstra's administratie naar aanwijzingen voor de moordaanslag op de Amsterdamse vastgoedmagnaat. Direct na het doodschieten van Endstra maandag, haalden rechercheurs dozen vol papieren en computers uit zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam.

"We willen kijken of er in zijn systeem aanwijzingen zijn voor de aanslag", aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Het strafrechtelijk onderzoek naar Endstra is met zijn overlijden gestopt.

De politie zoekt een taxichauffeur die maandag vlak na het neerschieten van Willem Endstra heeft stilgestaan op de Apollolaan in Amsterdam. Ook een cameraploeg die voor de schietpartij opnamen maakte in de omgeving, wordt gevraagd zich te melden.

Het OM verdacht Endstra van het witwassen van crimineel geld. De rechtbank in Amsterdam oordeelde vorige week nog dat het hiervoor te weinig bewijs had en verklaarde het OM niet ontvankelijk voor het vervolgen van de vastgoedmagnaat voor dit feit. Het OM overwoog nog tegen die beslissing hoger beroep in te stellen.

Een zaak tegen Endstra wegens mogelijke valsheid in geschrifte bij de overdracht van panden mocht het OM wel voortzetten van de rechtbank, maar is nu dus ook ten einde. Justitie wil niets zeggen over of Endstra contact had met de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de politie.

De Telegraaf voert dit dinsdag op als mogelijk motief voor de moordaanslag. Het Parool schrijft juist dat Endstra niet wilde praten met de CIE, hoewel daartoe druk op hem zou worden uitgeoefend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief