Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe onthullingen over mishandelingen Abu Graibh

18 mei 04

De dode Irakees uit de Abu Graibh-gevangenis in Irak, die wereldberoemd is geworden door de foto waarin zijn lichaam in ijs ligt verpakt, stierf tijdens een verhoor. Dat bleek dinsdag uit getuigenverklaringen in een geheime hoorzitting van een militair tribunaal, zo meldt de Los Angeles Times.

Toen de Irakees de gevangenis binnenkwam, was zijn hoofd bedekt met een lege zandzak. Zijn bewakers kregen de opdracht hem direct voor verhoor naar een doucheruimte te brengen. Na een uur van intensief verhoor stierf de man, geketend aan de muur. Pas toen werd de zak van zijn hoofd gehaald. Hij bleek ernstige hoofdwonden te hebben, die niet waren behandeld.

De verklaringen zijn afgelegd door verscheidene medewerkers uit de Abu Graibh-gevangenis, onder wie enkelen van de zeven aangeklaagde cipiers. Daaruit blijkt ook dat gevangenen structureel eten, slaap, kleding en zonlicht werd onthouden.

Een van de verhoorden is Lynndie England, die op verscheidene foto's van de mishandelingen is te zien. Zij is onder meer gefotografeerd met een gevangene aan een hondenriem en naast naakte Irakezen. Volgens haar werden de gedetineerden gedwongen op handen en knieën door gebroken glas te kruipen. Bewakers hechtten zelf met naald en draad wonden van gevangenen, die ze veelal tijdens een verhoor hadden opgelopen.

De 24-jarige Jeremy Sivits zal woensdag al eerste van een groep van zeker zeven verdachten in het Iraakse gevangenisschandaal verschijnen voor een militaire rechtbank. Volgens Amerikaanse media zal hij schuld bekennen in de hoop op strafvermindering. Hij kan bij een veroordeling tot een jaar celstraf krijgen wegens zijn deelname aan de mishandeling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief