Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weer foto's van mishandelingen op tv

20 mei 04

Op de Amerikaanse televisie zijn opnieuw twee foto's getoond van mishandelingen in Irak. Op de foto's steekt een Amerikaanse militair de duim omhoog bij het lijk van een Irakees. Volgens de tv-zender ABC is het slachtoffer doodgeslagen door ondervragers.

De twee militairen die op de foto's staan, een man en een vrouw, moeten voor de rechter verschijnen. In totaal zijn nu zeven Amerikaanse militairen aangeklaagd in verband met de mishandeling van Iraakse gevangenen.

Eén militair, de 24-jarige Jeremy Sivits, werd gisteren veroordeeld tot één jaar cel en ontslag uit het leger. Hij kreeg de hoogste straf die hij kon krijgen. Sivits had eerder op de dag schuld bekend. Voordat hij het leger verlaat, wordt hij in de laagste militaire rang teruggezet.

"Ik wil mijn excuses aanbieden aan het Iraakse volk en aan de gevangenen", zei Sivits kort voor zijn veroordeling. De 24-jarige militair verklaarde dat hij het liefst in dienst zou blijven. "Ik hou van de Amerikaanse vlag. Wat ik altijd wilde, is een Amerikaanse soldaat zijn."

Talrijke inwoners van Bagdad lieten openlijk blijken de straf te laag te vinden. Velen menen dat Sivits en de andere aangeklaagden in het Iraakse gevangenisschandaal de doodstraf moeten krijgen.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief