Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN-baas Annan roept Lubbers op het matje

20 mei 04

De topman van de Verenigde Naties, Annan, heeft VN-commissaris Lubbers op het matje geroepen wegens aantijgingen van seksuele intimidatie. Lubbers spreekt zijn baas donderdag in New York, aldus een VN-woordvoerster woensdagavond.

Het dagblad The New York Times meldde eerder woensdag op basis van anonieme bronnen dat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen de vrouw die hem beschuldigt van seksuele intimidatie, "bij haar achterste" zou hebben gegrepen. De betrokken vrouw zou pas na langdurige raadpleging van onder anderen collega's hebben besloten aangifte te doen.

Bovendien, zo berichtte de Amerikaanse krant, zijn er meer vrouwen bij de vluchtelingenorganisatie Unhcr die soortgelijke ervaringen met Lubbers zouden hebben gehad. Maar uit angst hun baan te verliezen zouden ze dat niet publiek willen maken.

Lubbers sprak dinsdag ten stelligste tegen dat hij zich schuldig maakte aan ongepast gedrag. Eerder die dag meldde The New York Times al dat de vrouw een klacht tegen de 65-jarige Lubbers had ingediend.

Volgens de Amerikaanse krant heeft de klaagster tegen andere Unhcr-werknemers gezegd "geschokt en verbijsterd" te zijn over het incident dat plaats zou hebben gevonden tijdens het einde van een bijeenkomst in december 2003.

"Mensen die bekend zijn met de beschuldiging" zeiden woensdag dat het incident niet tijdens het overleg plaatshad maar na afloop toen alle betrokkenen de zaal verlieten. Twee leden van de interne dienst van de VN die belast zijn met dergelijke zaken, onderzoeken de klacht.

Lubbers was van 1982 tot 1994 premier van Nederland. In oktober 2000 werd hij benoemd tot Hoge Commissaris bij de Unhcr, als opvolger van de Japanse Sadako Ogata. Zijn termijn is vorig jaar verlengd en loopt eind 2005 af.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief