Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spanje onderzoekt politieke gevolgen aanslagen

20 mei 04

Een speciale commissie van het Spaanse parlement gaat onderzoek doen naar de politieke gebeurtenissen in Madrid tussen de aanslagen op 11 maart en de algemene verkiezingen drie dagen later. Het parlement heeft unaniem besloten de onderzoekscommissie in te stellen.

De studie moet een ook licht werpen op de "maatregelen van overheidsorganen als gevolg van de gebeurtenissen". Na de aanslagen op enkele forensentreinen bij Madrid, waarbij bijna tweehonderd mensen om het leven kwamen, hield de regering van premier Aznar langere tijd vol dat de aanvallen het werk waren van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Aznar werd beschuldigd van het verdoezelen van informatie en het manipuleren van de publieke opinie.

Bij de verkiezingen van 14 maart behaalde de socialistische oppositie een verrassende overwinning. De zege was waarschijnlijk het gevolg van de afkeer die Aznar door zijn optreden na de aanslagen had gewekt. De socialistische premier Zapatero besloot na zijn benoemen de Spaanse troepen uit Irak terug te trekken.

Deze week wees een opiniepeiling uit dat bijna 70 procent van de Spaanse bevolking nog steeds denkt dat de toenmalige conservatieve regering na de aanslagen in maart de informatiestroom heeft geprobeerd te beïnvloeden. Dat zou zijn gebeurd om de kritiek op het pro-Amerikaanse beleid van Aznar te beperken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief