Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door bomaanslag in Bagdad

22 mei 04

Vijf Iraakse burgers zijn omgekomen door een zelfmoordaanslag met een autobom in Bagdad. Het gaat om vier bewakers en een vrouw, meldde de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Zeker tien mensen liepen verwondingen op.

Een van de gewonden is de onderminister van Binnenlandse Zaken, generaal Abdel Jabar al-Shikli, aldus Amerikaanse militairen. De bom ontplofte bij het huis van een belangrijke functionaris van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Samir al-Sumaidai zei dat de functionaris en zijn familie gewond zijn geraakt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie was het doelwit van de aanslag Abdel Jabbari Yussef, een technisch adviseur. Het is de tweede keer in een week tijd dat een hoge Iraakse functionaris doelwit is van een aanslag. Het tijdelijk hoofd van de Iraakse regeringsraad, Ezzedine Salim, kwam maandag om het leven door een zelfmoordaanslag.

Coalitietroepen en de militie van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr hebben zich zaterdag teruggetrokken uit het centrum van de heilige stad Karbala. Volgens een commandant van de militie (Mahdi-leger) is dat in afwachting van een bestand dat zaterdagavond gesloten moet worden.

De afgelopen week is hevig gevochten tussen beide partijen. Al-Sadr had zijn volgelingen opgeroepen de stad te komen verdedigen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief