Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gewonden bij treinbotsing Amsterdam CS

22 mei 04

Bij de frontale botsing tussen een intercity met passagiers en een leeg treinstel bij het Centraal Station in Amsterdam zijn vrijdagavond zeven zwaargewonden en twintig gewonden gevallen. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer in Amsterdam gezegd.

De oorzaak van de aanrijding is nog niet bekend. De brandweer is nog bezig om een passagier uit de trein te bevrijden. De machinisten zijn er goed afgekomen. Een van hen is lichtgewond geraakt, de ander bleef ongedeerd.

De intercity kwam uit de richting Utrecht en was op weg naar Haarlem. Aan de oostzijde van CS botste die trein omstreeks half zeven tegen een lege dubbeldekker, die uit het station kwam en aan het rangeren was. Voor de veiligheid van reizigers en hulpverleners werd de spanning van de bovenleiding gehaald.

Het is niet bekend hoeveel passagiers in de intercity zaten. De reizigers zijn opgevangen in een kantoor boven een van de sporen in het station. De treinen kwamen ter hoogte van het voormalige postexpeditiecentrum met elkaar in botsing. In de oude TPG-toren zit nu tijdelijk het Stedelijk Museum.

Het station werd ontruimd om de hulpverleners de ruimte te geven. Twee traumahelikopters en meerdere ambulances waren ter plaatse.

Het treinverkeer van en naar Amsterdam CS is gestremd. De Nederlandse Spoorwegen adviseren reizigers Amsterdam zo veel mogelijk te mijden. Treinreizigers krijgen te maken met vertragingen. De verwachting is dat Amsterdam zaterdag vanuit het oosten en zuiden ook niet of moeilijk te bereiken is door opruim- en herstelwerk.

De divisie Rail van de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Raad voor de Transportveiligheid stellen een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval. Voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven van de raad liet zich in Amsterdam op de hoogte brengen van de botsing.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief