Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair had perschef eerder willen ontslaan

24 mei 04

De Britse premier Tony Blair vond destijds dat zijn perschef Alastair Campbell niet meer te houden was tijdens de affaire over het Irak-dossier. Dat staat in een boek over Campbell dat maandag is verschenen. De Britse krant Daily Mail maakte er melding van.

Het boek, getiteld Alastair Campbell, beschrijft de negen jaar dat Campbell Tony Blairs communicatieadviseur was. Aan die betrekking kwam augustus 2003 voortijdig een einde door de affaire rond het omstreden Irak-dossier. Campbell was in opspraak geraakt na de dood van wapendeskundige David Kelly. Die maakte in juli een eind aan zijn leven nadat hij werd ontmaskerd als bron van een BBC-reportage waarin de regering-Blair ervan werd beschuldigd een rapport over het wapenprogramma van Irak te hebben aangedikt om zo een oorlog te rechtvaardigen.

Volgens het boek heeft Campbell zo ongeveer een persoonlijke oorlog tegen de BBC gevoerd over die claims. In die tijd zou Tony Blair zijn bezorgdheid over Campbell hebben geuit aan BBC-topman Gavyn Davies. "Ik probeer hem rustig te krijgen'', zou de premier hebben gezegd. Het boek vermeldt ook dat de premier er spijt van had Campbell niet eerder de laan uit te hebben gestuurd. Campbell zou tijdens de affaire een zenuwinzinking nabij zijn geweest.

Politiek verslaggevers van Mail on Sunday en het tijdschrift The Spectator hebben het boek geschreven.

(Bron:ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief