Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush verdedigt zijn plannen met Irak

25 mei 04

De Amerikanen zijn vastbesloten de vijand te verslaan en Irak aan democratie te helpen. De president zei dat maandag in een rede, bedoeld om de bevolking gerust te stellen en zijn populariteit op te vijzelen. Wel vreest Bush een moeilijke tijd rond de machtsoverdracht op 30 juni aan een Iraakse interim-regering.

De vernedering van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen en het grote aantal Amerikaanse militairen dat het leven verliest in Irak, heeft de Amerikanen sceptisch gemaakt. Bush, die in november graag herkozen wil worden, ziet zijn populariteit steeds meer dalen.

De macht gaat op 30 juni over in handen van een Iraakse interim-regering. "Irak staat op een kritiek punt", aldus Bush. Hij verwacht dat de "terroristen actiever en nog meedogenlozer worden". "Er liggen moeilijke dagen in het verschiet en de weg vooruit kan soms chaotisch lijken", zei Bush.

Hij benadrukte dat de Verenigde Naties een grote rol gaan spelen in het opzetten van een democratisch Irak. Voor dat proces heeft hij een vijfstappenplan in gedachten: machtsoverdracht, veiligheid en stabiliteit, infrastructuur, internationale steun en vrije verkiezingen.

De Verenigde Staten houden voorlopig 138.000 militairen in Irak na de recente opleving van geweld. Zij vallen niet onder het commando van de nieuwe interim-regering en Bush noemde geen datum voor hun terugtrekking. "Zij blijven zolang als noodzakelijk is", aldus de president, en "als ze meer manschappen nodig hebben, zal ik er meer sturen".

Het Witte Huis maakte maandag bekend dat de beruchte Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad tegen de grond gaat. In het cellencomplex hebben Amerikanen Iraakse gevangenen gemarteld en vernederd. Onder het bewind van Saddam Hoessein zijn er duizenden politieke tegenstanders vermoord. Washington zal de bouw van een nieuwe gevangenis betalen. De overgangsregering krijgt na 30 juni het beheer over het gevangeniswezen. Ook werd bekend dat de interim-regering wordt geleid door een president, twee vice-presidenten en een premier. Zij staan aan het hoofd van een regering met 26 ministeries.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zoekt een vervanger voor luitenant-generaal Ricardo Sanchez, de Amerikaanse bevelhebber in Irak. Dat heeft een anonieme hoge functionaris van het Pentagon maandag tegen het Franse persbureau AFP gezegd. Hij wees erop dat Sanchez al dertien maanden actief is in Irak. Hij zei dat de vervanging niets te maken had met de misbruik in de gevangenis van Abu Ghraib van Iraakse gedetineerden door Amerikaanse militairen. Ook Sanchez ligt daarbij onder vuur. Steeds vaker klinkt de vraag of de militaire top ervan op de hoogte was.

(Bron: ANP/Reuters/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief