Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Grote aanslag in VS gepland voor deze zomer'

26 mei 04

In de Verenigde Staten zouden verscheidene terroristen, mogelijk aanhangers van al-Qaeda, actief zijn met de voorbereiding van een grote aanslag deze zomer. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdag op gezag van Amerikaanse functionarissen.

De aanslag zou mogelijk voor de presidentsverkiezingen in november moeten plaatsvinden om de uitkomst ervan te beïnvloeden zoals is gebeurd in Madrid in maart. FBI-chef Mueller en minister van Justitie Ashcroft geven woensdag een persconferentie over de dreiging, aldus CNN.

Als potentieel doelwit wordt onder meer de herdenking zaterdag in Washington genoemd van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Andere mogelijke doelen zijn de bijeenkomst van de G-8, onafhankelijkheidsdag op 4 juli en de partijconventies van de Republikeinen en Democraten.

Volgens CNN zijn er geen specifieke details over aanslagen bekend, maar betreft het vooral een optelling van gegevens die de laatste tijd zijn verzameld. Maar volgens de krant USA Today van woensdag is de informatie geloofwaardig en serieus genoeg om een waarschuwing te doen uitgaan.

De krant meldt ook dat de FBI foto's zal publiceren van verdachten die mogelijk meer weten over de plannen. De regering zou echter niet van plan zijn om het alarmniveau te verhogen. Minister Ridge van Binnenlandse Veiligheid heeft sinds april verscheidene malen gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen deze zomer.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief