Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner: meer bevoegdheden om tbs'ers te pakken

26 mei 04

Politie en het Openbaar Ministerie moeten meer bevoegdheden krijgen om tbs'ers die niet terugkeren van een verlof, op te sporen en terug in de kliniek te krijgen. Minister Donner van Justitie wil deze wijziging zo snel mogelijk doorvoeren. Ook wil hij een centraal informatiepunt van tbs'ers die niet tijdig zijn teruggekeerd van verlof.

De minister zei dat woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over het stelsel van de terbeschikkingstelling (tbs). De Kamer was boos op Donner, omdat hij geen specifieke informatie gaf over de kwestie van de ontvoering van het meisje uit Eibergen.

Identiteit dader
De 37-jarige man die het meisje Wei Wei Hu ontvoerde, blijft vastzitten tot aan de rechtszaak. Dat heeft de rechtbank in de Duitse stad Münster woensdag bepaald. Het is nog onduidelijk of de man in Duitsland of Nederland moet terechtstaan.

De verdachte werd woensdag voorgeleid aan de rechter. Dit had nogal wat voeten in de aarde, omdat voor de ondervraging een tolk moest worden opgetrommeld. De Nederlander werd dinsdag in Münster gearresteerd. Hij had de 13-jarige Wei Wei Hu ruim veertig uur gevangengehouden. Later bleek dat hij de tiener ook had misbruikt.

Over de identiteit van de dader deed de politie woensdag geen mededelingen. Volgens verschillende bronnen gaat het evenwel om de 37-jarige Michael S.. De Deventenaar werd in 1990 veroordeeld voor vrijheidsberoving en verkrachting.

Het ging daarbij om een zaak die duidelijke overeenkomsten vertoont met de ontvoering van Wei Wei Hu. Veertien jaar geleden gijzelde M.S. onder bedreiging van een mes een 40-jarige Belgische vrouw en reed vervolgens 9,5 uur kriskras door Nederland. Uiteindelijk verkrachtte hij de vrouw op een parkeerplaats langs de A1 in de buurt van Bathmen.

De dag ervoor had S. in Beekbergen een 81-jarige dame beroofd van een gouden halsketting door haar het voorwerp van de hals te rukken. De dader werd in uitgebrachte rapporten omschreven als een kinderlijke man die slechts in lichte mate verminderd toerekeningsvatbaar was.

De Nederlander heeft volgens het Duitse Openbaar Ministerie (OM) op dit moment nog geen advocaat. Volgens een woordvoerster van het OM in Zutphen vindt er de komende dagen nog overleg plaats met de Duitse justitie om te bepalen wat de beste optie is.

Forse kritiek op Nederlandse politie
De Duitse hoofdofficier van Justitie Schweer uitte forse kritiek op de Nederlandse politie. Nederlandse agenten hebben volgens hem belangrijke informatie achtergehouden en het Duitse arrestatieteam daardoor onnodig in gevaar gebracht, aldus Schweer woensdag.

Duitse politiemensen kwamen maandag naar Nederland, maar keerden zonder informatie terug naar huis. "Terwijl toen de identiteit van de verdachte en gegevens over zijn auto bekend waren'', verklaarde Schweer. "Hadden we die gegevens gehad, dan was de ontvoering mogelijk eerder opgelost.''

Persofficier van justitie E. Heus betreurt de uitspraken vanSchweer. Donderdag wordt contact gezocht met de Duitse collega's om de zaak uit te praten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief