Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrijgelaten Britse journalist klaagt over behandeling

28 mei 04

De Britse journalist Peter Hounam, die een etmaal lang is vastgehouden door de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, heeft zich na zijn vrijlating donderdag beklaagd over de manier waarop de Israëlische autoriteiten hem hebben behandeld. Hij zei te zijn vastgehouden in "een kerker met uitwerpselen aan de muren''.

Volgens Hounam heeft de Shin Bet een waardeloos onderzoek uitgevoerd. "Ze beschuldigden me van nucleaire spionage. Het is belachelijk'', aldus de Britse journalist. "Ze zouden zich moeten schamen'', voegde hij daaraan toe.

Hounam werd woensdag opgepakt in zijn hotelkamer in Jeruzalem en door agenten in burger meegenomen. Hij zou geprobeerd hebben opnamen van een interview met 'atoomspion' Mordechai Vanunu uit het land te smokkelen en zo de Israëlische militaire censuur te omzeilen, meldde de krant The Jerusalem Post donderdag.

De Britse journalist onthulde in 1986 in The Sunday Times de atoomgeheimen van de joodse staat. Hij publiceerde een interview met Vanunu, die als nucleair technicus op de hoogte was van details over Israëls kernwapenprogramma.

De Shin Bet ontvoerde Vanunu vervolgens vanuit zijn schuilplaats in Groot-Brittannië. Hij werd opgesloten wegens hoogverraad en spionage en kwam pas vorige maand weer vrij.

Hounam is al geruime tijd in Israël. Hij maakt daar voor de Britse publieke omroep BBC een documentaire over Vanunu. Die mag van de autoriteiten echter niet met buitenlanders praten zonder toestemming van de inlichtingendienst.

(Bron: ANP/DPA/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief