Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ambtenaren OCW luiden noodklok

28 mei 04

Topambtenaren van het ministerie van Onderwijs hebben zichzelf jarenlang extra vergoedingen, voorschotten en salarissen toegeëigend. Ambtenaren werden in hogere salarisschalen bevorderd zonder het daarvoor nodige Koninklijk Besluit en de auditdienst die de administratie moest controleren, heeft dat jarenlang nagelaten.

Dat staat in een brief aan de fractieleiders van de PvdA, de SP en GroenLinks, waarin een aantal anonieme ambtenaren van het ministerie de Tweede-Kamerleden smeken om hier iets aan te doen. De ambtenaren verwijzen naar een rapport van de Algemene Rekenkamer dat flinke kritiek uit op de bezoldiging van het hoger personeel op het ministerie.

De Rekenkamer stelde al dat er beloond werd op basis van verkeerde grondslagen, er onterechte kosten werden vergoed en salarissen en vergoedingen werden uitgekeerd aan mensen die reeds meerdere jaren geen arbeidsprestatie leverden.

In totaal gaat het volgens de Rekenkamer om ontoelaatbare onvolkomenheden over een bedrag van 1,4 miljoen euro aan toelagen die aan hogere ambtenaren worden toegekend. Deze maken deel uit van het begrotingsonderdeel apparaatskosten, dat voor 192,8 miljoen euro in de boeken staat. Binnen dit onderdeel trof de Algemene Rekenkamer nog een onvolkomenheid aan. Het ministerie heeft voor een bedrag van 4,5 miljoen euro niet de Europese aanbestedingsregels gevolgd.

In een reactie op dat rapport kondigde minister Van der Hoeven (Onderwijs) aan dat zij de naleving van de procedures zal verbeteren. Maar de "Verontruste ambtenaren OCW'' noemen die reactie nietszeggend en vrezen dat er te weinig gebeurt.

Volgens hen is het voor het eerst dat de auditdienst voorschotten heeft gecontroleerd. Zij stellen dat dit komt, omdat de directeur van de auditdienst van het ministerie medio vorig jaar is vervangen. Tot die tijd zijn bedragen aan topambtenaren en "zelfs ministers'' uitbetaald, zonder dat daar declaraties tegenover stonden. De ambtenaren schrijven dat collega's die bovengenoemde kwesties aan de kaak stelden "vrijwillig'', op grond van een "arbeidsconflict'' verdwenen.

Een woordvoerder van de Algemene Rekenkamer benadrukt dat het rapport niet rept van fraude of zelfverrijking. Minister Van der Hoeven benadrukte donderdag via haar woordvoerder dat zij al bezig is met een onderzoek naar de kwestie. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van der Hoeven donderdagavond "buitengewoon onaangenaam verrast'' te zijn over de brief van de ambtenaren. Ze benadrukt dat steeds uit controles is gebleken dat er niet onverantwoordelijk is omgesprongen met geld. Wel moet de administratieve organisatie worden verbeterd, aldus Van der Hoeven.

Ze ontkent ook dat ambtenaren die niet loyaal zijn zouden moeten vertrekken. De CDA-minister betreurt het dat de ambtenaren anoniem hun beklag hebben gedaan en niet naar een vertrouwenspersoon van het ministerie zijn gestapt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief