Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AzG: wij hebben geld zelf niet gekregen

28 mei 04

Volgens directeur Austen Davis van Artsen zonder Grenzen (AzG) Nederland heeft zijn organisatie geen direct voorschot van het ministerie van Buitenlandse Zaken gekregen voor de bevrijding van Erkel.

De organisatie werd volgens hem gevraagd om advies over het wel of niet doorgaan met een deal. Ook van een expliciete belofte om het geld later terug te betalen is volgens Davis geen sprake. "Wij hebben te horen gekregen dat het geld aan KGB-veteranen is gegeven." De veteranen zouden betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen over de vrijlating van de Nederlandse hulpverlener.

AzG heeft "van horen zeggen" dat de Russische regering de Nederlandse op de hoogte bracht dat er een deal met de ontvoerders kon worden gesloten. De organisatie werd vervolgens, in de persoon van directeur Zwitserland Thomas Linde, om advies gevraagd.

"Hij heeft gezegd dat geld niet het onderwerp van de discussie is. Hij heeft de Nederlandse regering geadviseerd door te gaan. Toen hem werd gevraagd of AzG het geld dan zou terugbetalen zei hij: 'We zullen proberen het geld terug te betalen maar ik ben in deze geen betrouwbare bron want ik heb daar niet de nodige toestemming voor.' Er was dus geen verplichting", aldus Davis.

Arjan Erkel was ten tijde van zijn ontvoering werkzaam voor AzG-Zwitserland. AzG wil eerst weten wat er precies is gebeurd en daarover met Buitenlandse Zaken praten. "Dat is toch niet zo'n gek verzoek", zegt Davis. "Hoe is bijvoorbeeld dat bedrag tot stand gekomen en waar is het gebleven? Aan wie is het overhandigd? Wij zeggen niet op voorhand dat wij niets willen terugbetalen."

Het is geen gebruikelijke procedure voor de Nederlandse regering om losgeld te betalen. "Maar Artsen zonder Grenzen is een serieuze organisatie die op haar woord geloofd wordt als ze belooft het geld terug te zullen betalen", aldus Van Wulfften Palthe. Hij zei dat de geldsom uit de begroting van Buitenlandse Zaken komt. Er zouden geen "potjes"voor zijn; het ministerie houdt werkgevers medeverantwoordelijk voor ontvoeringen van medewerkers in het buitenland.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief