Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet legt CAO-afspraken niet meer op

28 mei 04

Het kabinet heeft vrijdag besloten CAO-afspraken die de loonkosten opjagen, niet meer algemeen verbindend te verklaren. Dat betekent dat afspraken die werkgeversorganisaties met vakbonden maken, niet meer aan een complete bedrijfstak worden opgelegd.

Vice-premier Zalm heeft dat gezegd na afloop van de ministerraad. "Wij gaan niet meewerken aan loonstijgingen." Een verbod op loonstijgingen zou volgens Zalm te ingrijpend geweest zijn. Hij voorspelt pittige onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers.

Daarin konden ministers en sociale partners het niet eens worden over prepensioen en verlofsparen. Het kabinet viel terug op de plannen om de fiscale voordelen voor de VUT af te schaffen, waardoor vrijwel iedereen moet doorwerken tot zijn 65e.

De vakcentrales FNV en CNV zijn verbijsterd over het besluit van het kabinet om CAO-afspraken die de loonkosten opjagen, niet meer aan alle ondernemingen in een bedrijfstak op te leggen. Volgens de bonden raakt hiermee de verhouding tussen werkgevers en werknemers ernstig verziekt.

"Dit is een absolute provocatie en een poging tot escalatie van het conflict. Men haalt het grootste kanon van stal. Dit is een echte breuk in de arbeidsverhoudingen", aldus FNV-voorzitter L. de Waal. Collega-voorzitter D. Terpstra is onthutst door het kabinetsbesluit, dat volgt op het stukgelopen voorjaarsoverleg.

Volgens J. van den Braak, directeur Sociale Zaken van VNO-NCW, vloeit de "noodmaatregel" van het kabinet voort uit het stukgelopen voorjaarsoverleg. Het kabinet komt met het besluit terwijl "de wond van het mislukte overleg nog vers is."

De Nederlandse economie is de grote verliezer van het kabinetsbesluit om CAO-afspraken die de loonkosten opjagen, niet meer aan alle ondernemingen in een bedrijfstak op te leggen. Dat heeft werkgeversorganisatie MKB-Nederland gezegd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief