Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers woedend op onderzoekers VN

28 mei 04

Ruud Lubbers heeft in een brief aan alle 6000 medewerkers van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, hard uitgehaald naar het integriteitsbureau van de VN. Dat instituut onderzoekt de aanklacht tegen Lubbers dat hij een vrouw seksueel heeft geïntimideerd.

Het bureau OIOS informeerde Lubbers niet tijdig en correct over de klachten over hem, terwijl de klachten wel in de pers kwamen, aldus Lubbers in de brief. Hij is geërgerd over de zoektocht die OIOS is begonnen om te zien of "wellicht nog andere vrouwen een enigszins vergelijkbare ervaring met mij hadden opgedaan".

De 65-jarige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen zegt zich inderdaad nog één geval te herinneren. "Hoewel ook daar op geen enkele wijze sprake was van seksuele intimidatie, realiseerde ik me destijds wel dat de betrokkene zich niet op haar gemak voelde. Daarom heb ik haar mijn excuses, zelfs schriftelijk, aangeboden."

In de brief ontkent Lubbers opnieuw dat hij schuldig is aan seksuele intimidatie. Volgens de New York Times heeft hij de medewerkster die de klacht heeft ingediend in de billen geknepen.

Lubbers, die dat vorige week al ontkende, schrijft nu dat hij de vrouw aan het einde van een "gemoedelijke" vergadering "vriendelijk en hartelijk" uitliet. "Ik beschouwde dat, en doe dat nog altijd, als een vriendschappelijk gebaar", zo schrijft de oud-premier.

"Ik geloof dat zij dit verkeerd heeft begrepen en dat misverstand betreur ik. Het staat buiten kijf dat indien ik op dat moment zou hebben beseft dat een vriendschappelijk gebaar van mij zou kunnen gevoeld als ongepast, ik mij van dat vriendschappelijke gebaar had onthouden. Kortom: dat spijt mij zeer."

Het misverstand is volgens Lubbers mogelijk mede te wijten aan een andere collega, die buiten de vergadering om op een grappige manier naar het incident verwees. "Het lijkt er op dat dit mijn vriendschappelijke gebaar een andere, niet bedoelde betekenis heeft gegeven."

Dat de affaire Lubbers erg aangrijpt, blijkt uit het einde van de brief. "Aan deze nachtmerrie zit zeker een persoonlijke dimensie. Maar mijn zorg op dit moment betreft UNHCR en jullie, de medewerkers. Wij gaan door met het beschermen en bijstaan van vluchtelingen en blijven dat doen."

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief