Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuw kabinet Irak bekend

30 mei 04

De Iraakse regeringsraad, de door de Amerikanen geleide regering, en de Verenigde Naties hebben een akkoord gesloten over de invulling van het Iraakse kabinet dat na de machtswisseling op 30 juni het land zal regeren.

De technocraat Thamir Ghadban is voorgedragen als minister van Olie. De Koerdische politicus Hoshiyar Zebari is de beoogde minister van Defensie en de Koerd Barham Salih minister van Buitenlandse Zaken.

Adel Abdul Mahdi, een sjiiet, is genomineerd als minister van Financiën. De soennitische Samir Mumaidy blijft vermoedelijk aan als minister van Binnenlandse Zaken. Met deze verdeling zijn de drie belangrijkste bevolkingsgroepen in Irak vertegenwoordigd in de regering. De kandidaten moeten nog wel instemmen met hun voordracht.

Er is nog geen overeenstemming bereikt over de vraag wie de ceremoniële post van president gaat bekleden. De meest genoemde naam is die van Adnan Pachachi, een soennitische moslim. Hij was in de jaren zestig, voordat Saddam Hoessein aan de macht kwam, minister van Buitenlandse Zaken.

Gisteren werd de naam van de nieuwe premier al bekend gemaakt. Het gaat om de gematigd sjiitische moslim Iyad Allawi.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief