Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon dreigt ministers met ontslag

30 mei 04

De Israëlische premier Sharon heeft gedreigd enkele ministers uit zijn kabinet te ontslaan omdat zij weigeren in te stemmen met zijn plan voor terugtrekking uit de Gazastrook. Het gaat volgens Israëlische media om twee bewindslieden van de ultra-nationalistische Nationale Unie. Maar ook Sharons grootste rivaal, ex-premier Netanyahu, wordt genoemd.

Het Israëlische kabinet bespreekt vandaag het omstreden Gazaplan dat Sharon enkele weken geleden presenteerde. Oorspronkelijk zou er vandaag gestemd worden, maar de stemming is zeker een week uitgesteld. Het kabinet bespreekt daarom alleen een aangepaste versie van Sharons voorstel.

Volgens die concessie worden de nederzettingen in de Gazastrook in vier stappen ontruimd, waarbij het kabinet over elke stap stemt. De Nationale Unie en de orthodoxe Nationale Religieuze Partij willen in het geheel geen joodse terugtrekking. Sharon, die zich gesteund weet door de VS, houdt vol dat er "geen economische of strategische reden" is om de 7500 kolonisten op de Gazastrook te handhaven tussen 1,3 miljoen Palestijnen.

Crisis
Als Sharon daadwerkelijk ministers de laan uit stuurt, ontstaat er een politieke crisis in Israël, omdat Sharon dan geen meerderheid heeft in het parlement. Vorige week liet Sharon doorschemeren dat hij desnoods wil verder regeren met de Arbeidspartij van Shimon Peres. Maar die heeft al laten weten daar weinig voor te voelen.

Een meerderheid van de Israëlische bevolking is voor terugtrekking uit de Gazastrook. Een groep van 46 Israëlische reservisten pleit in een open brief van Sharon voor onmiddellijke ontruiming van de nederzetting Netzarim. De militairen dienden bij de nederzetting. Ze schrijven dat zij "weigeren hun leven te riskeren voor een nederzetting die zinloos is en waar zestig gezinnen wonen". Ze voelden zich tijdens hun diensttijd in Netzarim "de chauffeurs en bedienden van de kolonisten".

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief