Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeker 22 doden bij gijzeling Khobar

30 mei 04

De gijzelingsactie in de Saoedische stad Khobar waaraan commando's vanochtend een einde maakten, heeft aan zeker 22 buitenlanders het leven gekost. De doden komen uit de VS, Groot-Brittannië, Italië, Zuid-Afrika, Zweden, India en Sri Lanka. Er zouden zeker 25 mensen gewond zijn geraakt.

Onder de doden bevinden zich ook enkele gijzelnemers. Enkele anderen wisten te ontkomen.

Gisterochtend bestormden zeker vijf jongemannen in militair uniform een complex waar veel buitenlanders wonen. Ze namen zeker vier 'compounds' onder vuur. Moslims zouden zijn gespaard. Het lijk van een Brit zou later door de straten van Khobar zijn gesleept. Drie gegijzelde Nederlanders kwamen gisteren al vrij.

Een man, die zegt één van de gijzelaars te zijn die werd bevrijd, verklaarde dat negen lijken werden gevonden in het wooncomplex. De militanten zouden hen de keel hebben doorgesneden omdat ze vannacht probeerden te ontsnappen.

De vondst van de negen is bevestigd door een Saoedische diplomaat. Op een Arabische website heeft een groep die gelieerd is aan al-Qaeda gemeld dat hun militanten een Zweed en een Italiaan hebben 'geslacht'.

De terreurdaad, de derde in een maand, lijkt gericht op ontwrichting van het land en de oliemarkt. Al-Qaeda zou de verantwoordelijkheid hebben opgeëist.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief