Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Begeleiders Nederlandse journalisten vermoord

31 mei 04

De chauffeur en de lijfwacht van twee Nederlandse journalisten in Irak zijn vrijdag ontvoerd en een dag later vermoord gevonden. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) meldt dat één van de daders een politie-uniform droeg en in een politie-auto reed.

De NVJ ziet de moorden als een ernstige waarschuwing. Secretaris Verploeg meent dat er zeker een verband bestaat met het werk van de twee journalisten, het echtpaar Anneke van Ammelrooy en Ismael Zayer. Persmensen worden volgens hem steeds vaker bedreigd en geïntimideerd.

De NVJ heeft de Iraakse autoriteiten en de Amerikaanse troepen om bescherming gevraagd voor de twee Nederlanders en hun vier kinderen. Ook is het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag op de hoogte gebracht.

Een vriend van het echtpaar in Nederland zegt dat het gezin zo spoedig mogelijk terug wil keren. "De Iraakse autoriteiten hebben niet gereageerd op de oproep om bescherming."

Nekschot
Van Ammelrooy werkt voor onder meer De Groene Amsterdammer. Ook is ze hoofd van Civil Pillar, een organisatie die zich inzet voor de wederopbouw van Irak. Zij woont met haar man, hoofdredacteur van de onafhankelijke krant Al Sabah Al Jedid, in Bagdad.

Van Ammelrooy zegt dat de lijfwacht en de chauffeur, beiden Irakezen, met een machinegeweer in de rug en nek zijn geschoten, en op een vuilnishoop zijn gedumpt. Sinds de inval van Amerikaanse troepen zijn in Irak 45 journalisten door geweld om het leven gekomen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief