Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terugkeer naar 'herkomst land' moeilijk

1 jun 04

Het is voor de eerste generatie immigranten vrijwel geen optie om naar hun geboorteland terug te keren. Dat zei de Haagse wethouder Heijnen (Integratie) dinsdag. De verschillen in kwaliteit van het bestaan tussen Nederland en bijvoorbeeld Marokko zijn daarvoor te groot.

Heijnen keerde deze week terug van een werkbezoek met burgemeester Deetman van Den Haag aan Noord-Marokko. Daar constateerde hij dat het land op essentiële punten zover bij
Nederland achterloopt, dat van remigratie niets terechtkomt. Nederland kent sinds 1985 een remigratieregeling waarbij onder meer Marokkanen die in de jaren zestig als gastarbeider naar Nederland kwamen, naar hun geboorteland kunnen terugkeren, met behoud van uitkering.

Overwinteren
Het zal hoogstens zo zijn dat mensen hun tijd verdelen tussen Nederland en hun land van herkomst. Bijvoorbeeld een paar maanden overwinteren in Marokko en dan weer terug. "Voor mensen die hier tien, twintig jaar hebben gezeten is de afstand tussen Nederland en Marokko gewoon te groot.'' De wethouder doelt dan vooral op de figuurlijke afstand tussen zaken als voorzieningen voor drinkwater en elektriciteit.

Behalve bij Marokkanen ziet Heijnen ook bij Surinamers de drang om ieder jaar langere tijd in hun geboortestreek door te brengen. "De heimwee, naar het fijnere klimaat of de minder haastige manier van leven, blijft.'' Ook voor hen geldt volgens de Haagse wethouder dat het verschil met de Nederlandse situatie te groot is om permanent terug te gaan.

Redenen om te blijven
Er zijn nog meer redenen waarom immigranten niet voor altijd terug willen naar hun land van herkomst. De meesten hebben inmiddels kinderen en kleinkinderen, die ze niet willen
achterlaten.

Ook is het een probleem als iemand een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft, legde de woordvoerster van Heijnen uit. De overheid verwacht van werklozen dat zij geregeld solliciteren om weer aan het werk te komen en
arbeidsongeschikten moeten om de zoveel tijd worden gekeurd. Dat laatste om te zien of iemand niet toch (gedeeltelijk) aan het werk kan.

Het bezoek aan Noord-Marokko heeft de Haagse bestuurders doen inzien dat het land aan de vooravond van een sterke ontwikkeling staat. Het deed Heijnen denken aan het Spanje en Griekenland van een jaar of twintig geleden, zei hij. Heijnen en Deetman hebben daarom besloten te proberen of ze het Nederlandse bedrijfsleven zover kunnen krijgen om in het mediterrane land te investeren, om die ontwikkeling een zetje te geven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief