Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse bedrijven nemen maatregelen na gijzeling

2 jun 04

Nederlandse bedrijven hebben maatregelen genomen om hun personeel in Saoedi-Arabië te beschermen tegen mogelijke terroristische acties. Ze reageren hiermee op de gijzeling van enkele tientallen mensen door de terreurbeweging Al-Qaeda in de Saoedische stad Khobar.

De terroristen vielen zaterdag kantoren en een wooncomplex van werknemers van westerse oliemaatschappijen aan. Hierbij werden 22 personen gedood. Saoedische commando's bevrijdden zondag tientallen gijzelaars die ruim 24 uur waren vastgehouden. Aanvankelijk waren ook drie Nederlanders gegijzeld, maar zij kwamen in de loop van zaterdag al vrij.

Het olieconcern Shell biedt familieleden van personeel dat in Saoedi-Arabië werkt de mogelijkheid het land te verlaten. De onderneming zorgt voor "een goede evacuatie'' van mensen die dat willen, zei een woordvoerder dinsdag.

Shell heeft in totaal 2000 werknemers in Saoedi-Arabië. Velen van hen zijn Saoedi's. Zij kunnen niet gebruikmaken van de evacuatieregeling. Onder de gegijzelden waren overigens geen Shell-medewerkers.

Baggeraar Van Oord heeft zondag zijn vijf medewerkers uit Saoedi-Arabië geëvacueerd. De Nederlanders werkten op een baggerschip vlakbij Khobar. Als de situatie weer veilig is, keren ze terug.

Ballast Nedam heeft tien werknemers in Saoedi-Arabië. Deze mensen zijn volgens een woordvoerster extra voorzichtig geworden na de gijzelingsactie. Ze blijven voorlopig in hun beveiligde woonwijk in Dahran. Op het moment dat het personeel zich onveilig voelt, haalt het bouwbedrijf iedereen terug. Deze maatregel is al langer van kracht. De medewerkers voelen zich ondanks de gijzeling echter nog steeds veilig, aldus de zegsvrouw.

De luchtvaartmaatschappij KLM heeft twintig werknemers in het land. Het gaat om niet-westerlingen, zoals Pakistani en Indiërs. Zij bevinden zich in Damman, waar volgens een woordvoerder geen sprake is van een verhoogd risico. Wel houdt KLM de situatie nauwlettend in de gaten. De onderneming heeft bijvoorbeeld geregeld contact met Shell over de laatste ontwikkelingen in Saoedi-Arabië.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief