Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuw Iraaks bestuur krijgt zegen van sjiietenleider

3 jun 04

De belangrijkste sjiitische geestelijke van Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, heeft donderdag gezegd het nieuwe Iraakse overgangsbestuur te zullen dulden. Zijn voorzichtige goedkeuring is cruciaal voor de steun van de sjiitische meerderheid in het land. Die laat zich in belangrijke mate leiden door de opvattingen van al-Sistani. De geestelijke maakte in Najaf wel duidelijk dat zijn zegen voorwaardelijk is.

"De nieuwe bestuurders krijgen alleen de steun van het volk als ze laten zien oprecht te zijn, en die houding tonen in duidelijke stappen'', aldus al-Sistani. Hij eist dat de nieuwe tijdelijke regering binnen de Veiligheidsraad een resolutie afdwingt die "volledige soevereiniteit'' garandeert na de machtsoverdracht van 30 juni.

Bovendien moeten er volgens al-Sistani daadwerkelijk voorbereidingen worden getroffen voor de verkiezingen van een Nationale Assemblee begin 2005. Die zal weer een nieuwe grondwet moeten opstellen en uiteindelijk na nieuwe verkiezingen eind 2005/2006 moeten plaatsmaken voor een werkelijk democratisch landsbestuur.

De geestelijke wees erop dat de eerder deze week aangetreden regeerploeg niet democratisch is gekozen, maar is voortgekomen uit een machtsspel tussen de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de nu ontbonden tijdelijke regeringsraad die de Amerikanen samenstelden. Al-Sistani roept al vele maanden om directe verkiezingen in zijn land en hij was op dat vlak op steevast een luis in de pels van de buitenlandse bezettingsmacht.

De kwestie rond de uiteindelijk macht van het nieuwe bestuur in Irak houdt niet alleen al-Sistani bezig. Belangrijke leden van de Veiligheidsraad vinden dat een Amerikaans-Brits voorstel voor een nieuwe Irak-resolutie nog tekort schiet. Centraal in de discussie staat wie nu precies de zeggenschap heeft over de buitenlandse troepenmacht die in Irak blijft. In het Amerikaans-Britse plan blijft er een strikt Amerikaans commando, maar raadsleden als Frankrijk en Rusland willen dat het Iraakse bestuur meer zeggenschap krijgt.

De minister van Buitenlandse Zaken van Irak, Zebari, is in New York om de Veiligheidsraad te vragen alle macht vanaf 1 juli in handen te leggen van de Irakezen zelf. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell maakte donderdag alvast duidelijk er veel overleg en consultatie zal zijn tussen de de commandanten van de buitenlandse militairen en het Iraakse bestuur, maar dat er van een Iraaks veto over militaire operaties geen sprake kan zijn.

Alle bestuurlijke ontwikkelingen ten spijt, hield het geweld in Irak gewoon aan. Zeker twee Irakezen werden gedood toen granaten insloegen vlak bij de Italiaanse ambassade in Bagdad. De vertegenwoordiging zelf werd volgens ooggetuigen niet beschadigd.

In Najaf kwam het tot schermutselingen tussen Amerikaanse militairen en strijders van de opstandige sjiitische voorman Muqtada al-Sadr, ondanks een eerder overeengekomen bestand.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief