Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ariel Sharon ontslaat twee ultra-rechtse ministers

4 jun 04

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft vrijdag twee ultra-rechtse ministers uit zijn kabinet gezet. Volgens politieke bronnen hoopt Sharon zo zijn omstreden Gaza-plan erdoor te krijgen.

Het gaat om Awigor Lieberman (Transport) en Benny Elon (Toerisme) van de Nationale Unie-partij. Door hun vertrek behaalt Sharon vermoedelijk net een meerderheid bij een stemming over zijn Gaza-plan. Daarover is het kabinet bijna in een crisis geraakt.

Aanvankelijk wilde Sharon een volledige terugtrekking van de Gazastrook en enkele grote nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever behouden. Omdat de premier daarvoor geen steun zou krijgen, ging het later om een gefaseerde en gedeeltelijke terugtrekking. Het plan is nog steeds niet aan de ministerraad voorgelegd, omdat Sharon bang is dat het kabinet het afwijst. De stemming staat nu gepland voor zondag. Momenteel lijken elf ministers voor en twaalf tegen, inclusief Lieberman en Elon.

Omdat hij met tegenstanders binnen zijn eigen Likoed-partij geen compromis heeft weten te bereiken, probeert Sharon die meerderheid nu te krijgen door tegenstemmende ministers te ontslaan, aldus politieke bronnen. De tegenstanders zien terugtrekking uit Gaza als het belonen van Palestijnen. Overigens blijkt uit opiniepeilingen dat het volk wel voor het Gaza-plan is.

(Bron:ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief