Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Qaeda waarschuwt voor meer aanslagen'

7 jun 04

Het terreurnetwerk al-Qaeda heeft maandag opnieuw gewaarschuwd voor aanslagen tegen westerse doelen, zoals vliegtuigen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Dat zou
blijken uit een verklaring op een website die boodschappen van al-Qaeda zou verspreiden. In de verklaring staat dat moslims zich niet in de buurt van Westerse/Amerikaanse doelen moeten ophouden.

Al-Qaeda schijnt ook achter de dood van een Britse journalist in Saudische hoofdstad Riyad te zitten. De schutters die zondag een cameraman van de BBC doodschoten in de Saudische hoofdstad Riyad, zijn verbonden aan het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden. Dit heeft de promimente Saudische diplomaat Jamal Khashoggi maandag gezegd.

De BBC meldde zondag dat het ging om cameraman Simon Cumbers en correspondent Frank Gardner, die gespecialiseerd is in het islamitische terroristennetwerk al-Qaeda. De twee werden beschoten in de wijk Suwaidi in Riyad, een bolwerk van aanhangers van al-Qaeda. Zij zouden daar hebben gefilmd. De schutters zijn ontkomen. De toestand van Gardner werd maandagmiddag door de BBC als "kritiek maar stabiel'' omschreven.

De BBC-medewerkers waren in Saudi-Arabië sinds de bloedige gijzelingsactie in Khobar. Daarbij kwamen vorige week 22 medewerkers van een buitenlandse oliemaatschappij om het leven. De Saudische ambassadeur in Groot-Brittannië, prins Turki al-Faisal, heeft de families van Cumbser en Gardner zijn medeleven betoond. Hij omschreef Gardner als "een zeer gerespecteerd journalist''.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief