Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland krijgt week uitstel voor rapportage Karremans

4 jun 04

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Nederlandse regering uitstel verleend voor het indienen van het rapport over de pogingen om overste b.d. Karremans op te sporen om hem te laten getuigen voor het VN-hof. Het Tribunaal heeft dat vrijdag bekend gemaakt.

Den Haag had eerder deze week gevraagd om uitstel voor het indienen van het rapport. Het tribunaal bepaalde vrijdag dat Nederland het verslag nu binnen zeven dagen moet indienen. Ook wil het Hof dat Karremans tussen 16 en 22 juni komt getuigen.

Verdediging, aanklagers en rechters in de zaak tegen de Bosnische Serviërs Blagojevic en Jokic vinden dat de getuigenis van Karremans relevant is. De inmiddels gepensioneerde en in Spanje woonachtige Karremans was commandant van de Nederlandse blauwhelmen
in Srebrenica ten tijde van de val van de 'beveiligde' enclave Srebrenica. De Bosnische Serviërs vermoordden na de inname talloze moslimmannen.

Het tribunaal heeft mede op verzoek van de Amerikaanse advocaat van Blajojevic, Karnavas, Den Haag dinsdag om hulp gevraagd bij het opsporen van Karremans. De advocaat probeert al sinds april bij diverse ministeries met de overste in contact te komen. "Bij Defensie zeiden ze dat ik kon oprotten, bij Buitenlandse Zaken heb ik een verzoek ingediend maar daar nooit meer iets van gehoord'', klaagde de raadsman donderdag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief