Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gegijzelde Italianen vrijgelaten

8 jun 04

Drie Italianen die in april in Irak werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bevestigd. Ook een Pool, de aannemer Jerzy Kos, die vorige week samen met twee Iraakse vrouwen en drie Koerden werd ontvoerd, is vrij.

Twee Turkse medewerkers van een bouwbedrijf en hun Turkmeens-Iraakse chauffeur zijn afgelopen weekeinde in Irak juist ontvoerd, zo berichtten Turkse media dinsdag. Een van de Turkse mannen werd dinsdagmiddag vrijgelaten. De verwachting dat andere Turk en de Irakees op korte termijn ook vrijkomen, aldus het persbureau Anatolië.

Volgens de bevelhebber van de Poolse troepen in Irak, generaal Mieczyslaw Bienek, zijn de Pool en de Italianen door coalitietroepen bevrijd. Details over de bevrijding gaf de generaal niet vrij. Wel zei hij dat het een door de VS geleide operatie betrof waaraan ook Poolse troepen hebben deelgenomen.

Iraakse strijders ontvoerden vier Italianen in april. Ze eisten de terugtrekking van Italiaanse troepen uit Irak. De daders schoten een van de vier Italianen dood. Sjiitische geestelijken hebben onderhandeld met de ontvoerders over de vrijlating van de overige drie.

De Amerikaanse commandant in Irak, Ricardo Sanchez, zei dinsdag dat de drie Italianen en de Pool zich op één lokatie bevonden. De coalitietroepen in het Arabische land hebben volgens hem ook verscheidene arrestaties verricht, maar bij de bevrijdingsactie zou niet zijn geschoten.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief