Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terrorismelijst van Bush klopte niet

9 jun 04

De regering-Bush heeft eind april een onjuiste lijst gepresenteerd waaruit zou blijken het aantal terroristische aanslagen in de wereld is afgenomen. Het Witte Huis presenteerde het overzicht over het jaar 2003 destijds als een bewijs dat de internationale strijd tegen terreur zijn vruchten begint af te werpen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal het overzicht nu bij nader inzien bijwerken, met als nieuwe conclusie dat het aantal terreuraanslagen juist is gestegen. Dat berichtte The Los Angeles Times woensdag.

Al kort na de presentatie van het document, The Patterns of Global Terrorism, zeiden Democratische politici dat het overzicht onvolledig was. Ze betichtten het Witte Huis van politieke manipulatie door met valse gegevens het antiterreurbeleid van president Bush te lauweren. In plaats van het laagste aantal terreuraanslagen in 34 jaar zal de aangepaste versie waarschijnlijk laten zien dat het aantal aanslagen in twintig jaar niet zo hoog was.

In de 'oude' lijst zijn alleen de aanslagen meegeteld tot 11 november 2003. Dat zou te maken hebben met de datum waarop de rapportage naar de drukker moest. Ook talrijke aanslagen in Irak en kleinere aanslagen die volgens Buitenlandse Zaken alleen een "nationaal karakter'' hadden, blijken niet te zijn meegeteld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief