Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Aziatische terreurgroep richt vizier op diplomaten'

10 jun 04

De met het terreurnetwerk al-Qaeda verbonden Aziatische groepering Jemaah Islamiyah heeft haar tactiek aangepast. Jemaah Islamiyah wil zich bij het plegen van aanslagen in Indonesië vooral op westerse diplomaten en zakenlieden gaan concentreren.

De Zuidoost-Aziatische groepering zou weinig heil meer zien in grootschalige aanslagen met autobommen en meer voelen voor gerichte aanslagen op westerse publieke personen. Dat heeft de zakenkrant The Wallstreet Journal donderdag gemeld op gezag van functionarissen bij Australische en Britse inlichtingendiensten.

Volgens The Wallstreet Journal heeft Jemaah Islamiyah het vooral gemunt op Britse, Australische en Amerikaanse diplomaten.

Sidney Jones van de gezaghebbende denktank International Crisis Group zei tegen de krant dat de taktiekwijziging mede is ingegeven door de aanslag van Jemaah Islamiyah tien maanden geleden op het JW Marriott Hotel in Jakarta. Daardoor kwamen elf Indonesiërs en een Nederlandse bankier om het leven. Volgens Jones was de terreurgroep ongelukkig met het resultaat van de aanslag.

Jemaah Islamiyah zou in Mindanao in de zuidelijke Filipijnen strijders hebben opgeleid voor het plegen van nieuwe aanslagen. In de afgelopen weken zou de groep naar Kalimantan in Indonesië zijn gereisd.

Een Indonesische regeringsmedewerker in de strijd tegen het terrorisme zei tegen The Wallstreet Journal dat de strijders van Jemaah Islamiyah in Afghanistan goed zijn opgeleid en "een Afghaanse achtergrond" hebben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief