Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos nog niet overtuigd door Balkenende

10 jun 04

PvdA-leider Bos is nog niet overtuigd door premier Balkenende over verlenging van de Nederlandse missie in Irak. "Ons standpunt is nog steeds 'nee, tenzij'. Ik doe geen beloften in de achterkamertjes maar alleen in de openbaarheid van het debat in de Tweede Kamer", aldus Bos donderdag na een gesprek met Balkenende.

Bos zei na afloop dat de kansen dat de PvdA vóór zal stemmen niet zijn gestegen door het gesprek. Maar er was in het onderhoud ook niets dat hem teleurstelde. "We hebben elkaar niets beloofd en ik heb onze zorgen en vragen overgebracht."

Die richten zich bij de PvdA niet langer zozeer op de rol van de Verenigde Naties in Irak of de Veiligheidsraadsresolutie, maar op een zestal andere punten. "Dan gaan het om de veiligheid van onze mensen in Irak, om de termijn van de verlenging, om de vraag of we tussentijds weg kunnen, hoe het verder gaat met de krijgsgevangen en de Abu-Ghraibgevangenis, of Arabische landen betrokken raken bij de toekomst van Irak en hoe de commandostructuur geregeld is."

Volgens Bos zijn dat doodnormale vragen die elke partij vantevoren hoort te stellen. "Een keer eerder deden we dat niet: bij Srebrenica. Die les hebben wij geleerd."

Bos gaf aan dat het nog wel even duurt voordat de PvdA definitief uitsluitsel geeft. Eerst wil hij nog een hoorzitting met deskundigen, mogelijk nog een schriftelijke vragenronde aan het kabinet en daarna nog het debat in de Tweede Kamer met de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie). Pas daarna geeft de PvdA al dan niet het fiat voor de verlenging. Bos: "We zullen goed onze tijd nemen".

Het kabinet zal vrijdag besluiten de missie met acht maanden te verlengen. Er blijven ongeveer 1360 Nederlandse militairen in Irak en ook de zes onlangs gestuurd Apache-gevechtshelikopters blijven.

Het kabinet heeft in elk geval de steun van de regeringspartijen CDA, VVD en D66. ChristenUnie en SGP hebben een positieve grondhouding. GroenLinks, SP en de eenmansfractie Lazrak zijn zeker tegen. De LPF wil het kabinet steunen, maar LPF-leider Herben dreigt af te haken als het kabinet kiest voor verlenging met acht maanden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief