Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dijkstal en Verdonk zijn eruit

11 jun 04

De voormalig leider van de VVD Dijkstal en zijn partijgenote minister Verdonk (Integratie en Vreemdelingenzaken) hebben hun ruzie over het integratiebeleid van de minister vrijdagochtend in een gesprek bijgelegd. Na afloop zei Dijkstal dat het "een indringend en af en toe scherp en wat mij betreft een bevredigend gesprek is geweest".

De ruzie was ontstaan door een interview van Dijkstal in het Algemeen Dagblad afgelopen maandag. De oud-VVD-leider zei daarin onder andere een vignettensysteem voor integratie eng te vinden. "Het begint verdacht veel op de jodenster te lijken". Die uitspraak deed vooral ook veel stof opwaaien omdat Dijkstal deel uitmaakt van de commissie-PaVEM die de participatie van allochtone vrouwen moet bevorderen. De commissie valt mede onder verantwoordelijkheid van minister Verdonk. Prinses Máxima zit er ook in.

In een verklaring die Dijkstal vrijdag samen met Verdonk heeft opgesteld, laat hij weten ervan overtuigd te zijn dat het niet de bedoeling van de minister is om met de vignetten te stigmatiseren. Verder heeft hij met zijn uitspraken nooit beoogd de integriteit van de minister aan te tasten. Als zij dat toch zo heeft ervaren, spijt dat Dijkstal zeer.

Het is volgens de woordvoerder van Verdonk een misverstand dat de vignettenmethodiek, die al jaren in het bedrijfsleven wordt gebruikt, moet leiden tot een tastbaar vignet in de vorm van een sticker of een bewijs. Het is een van de methodieken die de bewindsvrouw bekijkt voor haar systeem om integratie te meten bij allochtonen.

Verdonk vrijdagochtend weten "echt heel opgelucht" te zijn dat de ruzie uit de wereld is. Ze kondigde aan volgende week nog een gesprek te hebben met Dijkstal maar dan in aanwezigheid van PaVEM-voorzitter Rosenmöller. Dat gesprek is bedoeld om de ruzie te evalueren en afspraken te maken voor de toekomst. Verdonk wil daarmee voorkomen dat nog een rel als deze het werk van de commissie overschaduwt.

Dijkstal zei verder zich "wel aangesproken" te voelen door de kritiek van onder andere VVD-fractieleider Van Aartsen dat zijn uitspraken hebben bijgedragen aan het stemmenverlies bij de Europese verkiezingen. In het gewraakte interview haalde Dijkstal hard uit naar de haviken binnen de VVD, zoals Wilders en Hirsi Ali.

"Het komt ze misschien ook wel goed uit", voegde hij er aan toe. Er is geen gesprek geweest met de VVD-top, maar Dijkstal is nog steeds lid. "Ik voel me ook nog steeds zeer verwant met een aantal VVD'ers."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief