Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet stemt in met verlenging missie Irak

11 jun 04

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een verlenging met acht maanden van de Nederlandse missie van 1350 militairen in het zuiden van Irak. De ministerraad sloot zich aan bij het voorstel van de ministers Bot (Buitenlandse Zaken), Kamp (Defensie) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking).

De huidige groep militairen wordt in de loop van juli afgelost door militairen van het 13e infanteriebataljon van de 11e luchtmobiele brigade in Assen. Defensie houdt ook de zes Apaches die onlangs voor de veiligheid naar Irak werden gestuurd, de komende acht maanden in Irak.

Bot, Kamp en Van Ardenne schrijven vrijdag in hun brief aan de Tweede Kamer dat een internationale militaire aanwezigheid in Irak van belang is voor de veiligheid en stabiliteit in het land. Dat zijn voorwaarden voor de economische en politieke wederopbouw van het land, aldus de ministers.

Belangrijk aspect voor het besluit om te blijven, is ook dat ongeveer 550 Japanse militairen belangrijk humanitair werk verrichten in het zuiden van Irak en voor hun veiligheid geheel afhankelijk zijn van de Nederlanders.

Het kabinet verwacht dat het aantal incidenten, ook in de 'Nederlandse provincie' Al Muthanna, zal toenemen in de komende drie weken richting de soevereiniteitsoverdracht op 30 juni. Momenteel is de situatie in Al Muthanna weer ,,relatief rustig'', na een periode van incidenten in april en mei. Bij een aanslag op 10 mei kwam de sergeant Dave Steensma om het leven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief